Afbeelding
Fei Spijkers

Merav van Dam: “We zijn nog lang niet uitgeleerd samen”

Dressuur

Nadat Merav van Dam geen klik had met haar vorige pony en daardoor een tijdje stopte met de paardensport, begon het rond haar tweeëntwintigste toch weer te kriebelen. Ze kwam in contact met Edwin van Egmond en werd op slag verliefd op haar bijrijpaard Ference (v. Sandreo). Toen ze na een jaar het aanbod kreeg om de ruin over te nemen, twijfelde ze dan ook geen moment en besloot ze haar droompaard te kopen. Ondertussen starten ze Z1 en trainen ze rustig door naar hun doel om het ZZ-licht te bereiken.

Advertisement

Eigen pony

“Vanaf kinds af aan ben ik al met paarden opgegroeid”, steekt de amazone van wal. “Mijn moeder heeft altijd paarden gehad toen ik klein was en zij stond op de pensionstal bij Edwin van Egmond in Hazerswoude. Later is Edwin met zijn stal verhuisd naar Asch waar mijn moeder weer in contact kwam met hem. Daar heb ik heel lang een pony mogen rijden. Op mijn twaalfde kreeg ik mijn eigen pony, maar daar had ik helaas geen klik mee en die heb ik op mijn zestiende weggegeven aan mensen die hem een goed thuis boden. Daarna ben ik een hele tijd gestopt met rijden, en rond mijn tweeëntwintigste begon het toch weer te kriebelen. Ik heb destijds weer contact gezocht met Edwin en hij gaf aan dat hij nog wel een leuk paard had staan om te rijden: Ference.”

Omgang

Nadat de amazone de ruin een jaar voor Edwin heeft gereden, kreeg ze een belletje met de vraag of ze hem wilde kopen. Een vraag die ze zich geen twee keer liet stellen. “Naast het feit dat Ference een paard is waar je altijd op kunt rekenen, vind ik hem ook superknap met zijn mooie donkerbruine vacht. Ook in de omgang is hij zo makkelijk. Waar je sommige mensen nog wel eens een uitdaging hebben om bijvoorbeeld hun paard op te zadelen op vreemd terrein kun je Ference gewoon naast de trailer zetten en zonder dat hij vast staat opzadelen. Hij staat dan lekker op zijn gemakje rond te kijken, echt ideaal”, legt ze vrolijk uit.

Leuke tijd

In de eerste instantie wilde Van Dam gewoon recreatief rijden, maar toen ze de smaak te pakken kregen begonnen de wedstrijden ook te kriebelen. “Ik vind het heerlijk om gewoon tussen de paarden bezig te zijn en een buitenritje te maken. Na verloop van tijd vroeg Edwin of ik het niet leuk vond om ook wedstrijden te gaan rijden met Ference. Ik had totaal geen wedstrijdervaring, laat staan dat ik wist hoe je netjes een proef rijdt. Vooral in het begin hebben we veel rijlessen genomen en heeft Edwin alle proeven van de B tot en met de L2 voor moeten lopen in de bak en dan stapte ik erachteraan met Ference. Dat was een hele leuke tijd.”

Consequent

De combinatie reed al snel richting het M1. “Naarmate we in het M1 startgerechtigd waren merkte ik dat Ference niet goed genoeg voor mijn been was. Soms was het zo dat hij uit de galop viel of zelfs stilstond in de proef. De rem heeft er in ieder geval altijd goed opgezeten”, geeft Van Dam lachend toe. “We zijn toen flink aan de slag gegaan met het schakelen, het rechtrichten maar ook zorgen voor een goede reactie op mijn been. Ik had namelijk zelf de neiging om de hele tijd been te geven en ‘genoegen’ geven met een matige reactie van Ference. Zelf heb ik moeten leren consequent te zijn in mijn hulpen.”

Verzamelen

Van Dam vindt het belangrijk om het trainen af te wisselen met leuke dingen. “Zoals elk paard maakt ook Ference graag een buitenritje om even zijn benen te strekken dus dat staat elke maand wel op de planning. Daarnaast starten wij op dit moment in het Z1 en daarvoor zijn wij voornamelijk bezig met het verzamelen. Het trainen van de eenvoudige wissels, meer lengtebuiging en de puntjes op de i zetten is iets waar ik nu veel hulp bij krijg van Simone Kromkamp.

Harmonie

“Als combinatie denk ik dat we vooral veel harmonie uitstralen, we vertrouwen op elkaar. Ference heeft grote gangen, hierdoor blinkt hij vooral uit in de stap en ook het halsstrekken scoren we meestal hoge cijfers voor. Samen met Simone zijn we bezig om de bewegingen iets kleiner te maken zonder impuls te verliezen. Daarnaast denkt Ference tijdens het rijden vaak met mij mee, na een paar keer begrijpt hij al wat er van hem gevraagd wordt. Hij raakt niet snel over de rooie als ik de hulp verkeerd geef of even niet weet wat ik moet doen. Dit geeft mij als ruiter ook de ruimte om nieuwe dingen uit te proberen. Dit zorgt ervoor dat we lekker relaxed samen kunnen oefenen.”

Veel gegroeid

De amazone blikt positief terug op de eerste drie jaar na de aankoop van Ference. “Toen ik eenmaal begon in de B heb ik gezegd: ‘Nu wil ik ook het Z halen!’. Ference had wel een aantal wedstrijden gelopen, maar nog niets was echt bevestigd. En als beginnende ruiter hoor je termen zoals; meer dragen, hij loopt op de voorhand of mist lengtebuiging. Ik had geen idee wat ermee werd bedoeld laat staan dat ik wist hoe ik het kon verbeteren. Dus ik ben er vooral trots op dat wij als combinatie in een korte tijd zoveel hebben geleerd en samen zijn gegroeid.”

Energie

“Ik zou graag nog samen met Ference door willen trainen om uiteindelijk in het ZZ-licht te mogen starten. Dit is geen must hoor, ik vind het boven alles belangrijk dat we veel plezier hebben samen en Ference er ook nog energie uit haalt om nieuwe dingen te leren. We zijn in ieder geval nog lang niet uitgeleerd samen dus ik ben heel benieuwd wat de toekomst ons nog meer gaat brengen!”, sluit ze enthousiast af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Feifotografie