Afbeelding

Gabrielle Faber na overwinning Z2: “We genieten van alles wat we samen doen”

Dressuur

Gabrielle Faber en haar Zidane wisten goede resultaten neer te zetten op Z2-niveau in Veendam. De combinatie reed 72,93% bijeen wat resulteerde in de eerste prijs. 

Advertisement

Meedenken

“Over de proef was ik heel tevreden”, steekt de amazone van wal. “Het was een erg harmonieuze proef met goede stukken. Hier en daar hadden we nog kleine slordigheden, maar die zijn bijna niet noemenswaardig. In de proef hadden we nog wel één grote fout in de dubbeltellende eenvoudige wissel. Daantje dacht te veel mee en vond het al tijd om te gaan halthouden en groeten, dus de volgende keer moet ik iets beter mijn been erbij houden. Ik dacht er iets te gemakkelijk over, wat wel jammer was want anders was de score nog een paar procent hoger geweest.”

Souplesse

Ze vervolgt: “Verder is de stap altijd wel een moeilijk onderdeel, omdat Daan heel groot kan stappen. Deze proef kon ik hem daar fijn doorheen rijden, daar was ik zeker heel tevreden over! Voor het algemene beeld zou ik iets meer souplesse willen hebben in de bovenlijn, dus daar kunnen we nog aan oefenen. Toen ik de score zag van 72,93% was ik heel erg blij!”

Zoektocht

De amazone is nu bijna zes jaar een combinatie met Daan. “Ongeveer 6,5 jaar geleden hebben we onverwachts onze D-pony moeten laten inslapen. Toen was ik twaalf jaar en vooral mijn ouders merkten dat ik zonder pony niet helemaal mezelf was. Het was erg lastig om toen al te gaan kijken naar een nieuwe pony, maar toch zijn we de zoektocht gestart. Ik weet dat we heel veel pony’s zijn langsgegaan, maar geen enkele voldeed aan mijn eisen. Eigenlijk wilde ik weer mijn D-pony terug. Daan was in eerste instantie niet wat ik zocht, ik wilde graag een chique D-pony. Daan is een stoere, best wel grote E-pony. Eigenlijk dus het tegenovergestelde van wat ik in gedachten had. Het was dus geen liefde op het eerste gezicht, maar wat ben ik blij dat Daan op ons pad is gekomen. Ik kan me geen betere, betrouwbaardere en eerlijkere pony bedenken: hij is een gouden pony.”

Wedstrijdmentaliteit 

Ondanks dat het niet de intentie was om snel het Z te bereiken, werd de combinatie fanatieker en fanatieker. “We hebben alle klassen succesvol doorlopen en eigenlijk kwam Daan elke wedstrijd wel met een prijs thuis. Hij vindt het ook superleuk om mee te gaan op wedstrijd, hij is echt een wedstrijdpony met een wedstrijd mentaliteit. Daan zijn galop is echt zijn kwaliteit, met name ook de eenvoudige wissels. Maar ook de balans en stille aanleuning is iets waar we vaak complimenten voor krijgen.”

Topfit

Omdat de amazone dit jaar achttien is geworden, geniet ze nu van haar laatste maanden tussen de pony’s. “Daan is nog topfit en het zou zonde zijn om hem na het einde van dit jaar stil te zetten, wij zouden het heel leuk vinden als hij met een jong ruitertje weer in de B of L zou kunnen beginnen, want hij kan iemand echt nog heel veel leren. We moeten kijken hoe het gaat lopen, want weg hoeft hij zeker niet.”

Succesvol jaar

De combinatie heeft een succesvol jaar met bijzondere hoogtepunten achter de rug. “Vorig jaar was het jaar waarin ik alles met Daan bereikt heb waarvan ik nooit had gedacht dat het zou lukken: onder andere een negende prijs op de Hippiade in de Z2 D/E, brons op de Gelderse en het winnen van meerdere finale wedstrijden. Dit jaar zag ik als bonusjaar en dat we dan nog zo lekker kunnen meerijden, genietend van alles wat we doen, is dan heel mooi meegenomen.”

Afsluiter

Na de wedstrijd in Veendam is de combinatie geselecteerd voor de finale kür op muziek. Deze zou eigenlijk worden verreden in Zuidbroek tijdens IICH Groningen. Dat het niet doorgaat op de oorspronkelijke plek is heel jammer natuurlijk, zeker omdat ik het persoonlijk hèt mooiste indoorconcours van het jaar vind. Mij is beloofd dat de finale iets speciaals gaat worden en dan wordt dat onze afsluiter van onze onvergetelijke wedstrijdperiode samen.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Laura Dijkslag fotografie