Afbeelding

Feyona Hellinga: “Wies is alles waar ik als klein meisje van droomde”

Dressuur

Feyona Hellinga droomde vanaf jongs af aan al van het hebben van een eigen Fries, dus toen ze hoorde dat haar droom werkelijkheid ging worden, kon ze het bijna niet geloven. Twee jaar geleden kreeg ze Wies, waar ze op slag verliefd op werd. Ondanks dat ze niet de intentie had om de sport in te gaan, begon het toch te kriebelen. Inmiddels hebben ze de smaak te pakken en ligt plezier maken hoog in het vaandel bij de combinatie.

Advertisement

Online

“Het was echt een droom die uitkwam toen ik eind 2020 te horen kreeg dat ik een eigen paard mocht”, blikt de amazone terug. “De periode tijdens online school besteedde ik aan het kijken op paardenwebsites en het zoeken naar paardenspullen.”

Perfecte paard

Samen met haar ouders ging ze op zoek. “Op een gegeven moment kwamen we een Fries tegen waarna mijn vader besloot om de fokker te bellen”, vervolgt Hellinga. “Het enige wat hij te horen kreeg was: ‘Ik heb nog wel een beter staan.’ Zodoende kwamen we bij Wies. Het was gelijk liefde op het eerste gezicht toen ze naar buiten kwam lopen, een pikzwart paard met lange manen. Eigenlijk was ze alles waar ik als klein meisje van droomde. Tijdens het rijden werd ik steeds gekker op haar en tijdens de galop was ik verkocht. Ze was ontzettend lief en ik wist zeker dat dit het perfecte paard voor mij was.”

Spanning

Een dag nadat de corona-lockdown in ging, arriveerde de nu 7-jarige merrie op stal bij de amazone. “Door alle restricties moest we alles zelf uitzoeken, want les nemen kon natuurlijk niet. In december vorig jaar zijn we begonnen met het rijden van wedstrijden, gewoon om te kijken hoe dat zou gaan. Tijdens het rijden heeft Wies nog wel eens last van het opbouwen van spanning, wat wedstrijdrijden spannend maakt. Hierdoor konden we de eerste wedstrijden de proeven niet uitrijden, dus besloot ik om eerst kilometers te maken. We hebben veel op andere locaties getraind, hebben een nieuwe instructeur genomen en zijn zo langzaam weer op wedstrijd gegaan.”

Trots

“Wies is een paard dat echt op gevoel afgaat. Wanneer zij een slecht gevoel bij iets heeft, ga je echt niks bereiken. Bij onze huidige instructeur gaan we op niveau en qua vertrouwen heel erg vooruit, we komen steeds verder. Hierdoor zijn we van een proef niet uit kunnen rijden naar L1 dressuur gegaan in een paar maanden tijd. Ondanks de spanning is Wies altijd bereid om mee te gaan en vindt ze het ook altijd superleuk, ze hoeft maar een trailer te zien en ze staat er al op. Met af en toe nog spanning tijdens de wedstrijden ben ik al super trots waar wij nu zijn. Door stoom af te blazen door samen met een stalgenootje buiten te racen wordt onze band samen alleen maar beter en kunnen we in de bak ook heerlijk ontspannen rijden.”

Plezier

De komende tijd werkt de combinatie hard om de laatste spanning eruit te rijden. “Dressuurmatig hebben we niet echt een doel om een bepaald niveau te halen, maar het Z zou wel heel cool zijn. Uiteindelijk willen we zo veel mogelijk plezier maken”, sluit de amazone af.  

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: