Afbeelding

Anne Fleur Gast: “Walsdame P.J. is absoluut mijn once in a lifetime-paard”

Dressuur

Het was liefde op het eerste gezicht tussen Anne Fleur Gast en Harmen 424-dochter Walsdame P.J. toen ze de merrie voor de fokker mocht gaan rijden. Na een verdrietige periode die volgde, was er een klein lichtpuntje voor Gast toen ze te horen kreeg dat ze de merrie over mocht nemen. Ondertussen laat ze samen met haar Friese merrie dromen uitkomen en geniet ze van elke moment die ze samen hebben. 

Advertisement

Bijzondere situatie

“Een jaar nadat ik begon met het rijden van Walsdame, werd haar toenmalige eigenaar ernstig ziek, hij kreeg kanker en vanaf dat moment zijn wij met nog vier andere meiden de stal gaan draaien”, blikt de amazone terug. “Toen het een jaar later bekend werd dat hij niet lang meer te leven had, wilden wij Wals graag overnemen. Dit was nog best ingewikkeld, aangezien haar vorige eigenaar er niet over wilde praten. Toen hij letterlijk op zijn sterfbed lag werden mijn vader en ik gevraagd om bij hem in huis te komen. Met tranen in zijn ogen vertelde hij toen dat hij het heel fijn zou vinden als wij Wals over zouden nemen, dat was echt een bijzondere situatie. Ik was ontzettend gelukkig dat Wals bij mij mocht blijven, maar het was ook heel verdrietig.”

Eigen wil

Gast beschrijft haar paard als een bijzondere merrie. “Het is een ongelofelijk statig paard met een eigen willetje, niet iedereen kan dan ook met haar overweg. Daarnaast is ze dan weer heel veelzijdig. Ze is ongelofelijk braaf buiten, super werkwillig met de dressuur, voor de wagen lopen vindt ze fantastisch en we hebben zelfs meegedaan aan ringsteken.”

Meisjesdroom 

Ondertussen komt de combinatie uit op M1-niveau. “Dit is echt een meisjesdroom van mij”, vervolgt de amazone. “Het gaat onwijs goed en ons doel is nu om haar naar een sportpredicaat te rijden. Zodat ze naast een Ster Preferente merrie ook nog Sport kan wordt.”

Genieten

“Inmiddels is Walsdame drachtig van Nane 492 en mag ze hopelijk in 2023 een mooi gezond veulen op de wereld zetten. Ik hoop zo haar lijn voort te kunnen zetten en zo een opvolger te hebben voor de toekomst.
Ik ben ontzettend trots op ons, onze band samen is ijzersterk. Zo nu en dan komt haar sterke karakter naar boven, maar ze let altijd op mij. Wals is absoluut mijn ‘once in a lifetime-paard’, ze zal dan ook altijd bij ons blijven en mag hier lekker oud worden. Tot die tijd mogen wel hopelijk nog jaren van haar genieten!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Renate Zuidema fotografie