Afbeelding

Mariska van Diepen: “Kaika is precies hoe ik mijn droompaard zou omschrijven”

Algemeen

De 21-jarige Mariska van Diepen is al paardengek zolang als ze zich kan herinneren. Toen ze zeven jaar oud was begon ze met het rijden op de manege en op 12-jarige leeftijd begon ze met voltige. Vijf jaar geleden begon ze met het verzorgen van Elimar en daarna liet ze haar grote droom uitkomen: een eigen paard. Ondertussen heeft ze na een hobbelige weg flink de smaak te pakken met Honestas Kaiser Kar en hoopt ze zo lang mogelijk te kunnen genieten van de twee ruinen. 

Advertisement

Band

“Ik heb het geluk dat ik Elimar in principe als mijn eigen paard kan zien”, steekt de amazone van wal. “Op zaterdag loopt hij voor de voltige en de rest van de week is hij helemaal voor mij. Eigenlijk zou ik hem rijden tot mijn vorige bijrijpaard hersteld zou zijn van een blessure, maar helaas hebben we hem in moeten laten slapen. Daardoor ben ik Elimar blijven rijden en door onze goede band ben ik hem blijven doen toen ik Kaika kocht.”

Eerste eigen paard

De aankoop van Kaika was een bijzonder moment voor Van Diepen. “Ondanks dat ik superblij was met Elimar, wilde ik graag een paard waar ik zelf alles over kon bepalen en niet afhankelijk mee ben van een eigenaar. Na veel pech tijdens mijn paardenzoektocht kwam na ruim een jaar zoeken Kaika opeens op mijn pad. Hij is precies hoe ik mijn droompaard zou omschrijven: een Frederiksborger, ruin, groot, jong en groen. Al deze eisen had ik laten vallen omdat ik maar geen perfect paard kon vinden, tot Kaika daar ineens was. Bij het bezichtigen klikte het goed, van het een kwam het ander en nu heb ik al ruim een jaar mijn droompaard in bezit.”

Slecht verleden

Waar de amazone op slag viel voor Kaika, was het absoluut geen liefde op het eerste gezicht tussen haar en Elimar. “Hij heeft helaas een heel slecht verleden waardoor hij extreem angstig was en snel in een blinde paniek raakte. Hij kreeg dan een soort waas voor zijn ogen en kon dan alleen maar vluchten. Ik, als 16-jarig meisje, had nog geen ervaring met zulke projecten en met Elimar als flatgebouw van 1,85M hoog was ik behoorlijk onder de indruk. Ik denk eerder dat Elimar mij heeft uitgekozen dan dat ik voor hem ben gevallen. Hij zag mij al vrij snel als ‘zijn’ mens en zo zijn we naar elkaar toe gegroeid.”

Prioriteiten

Ze vervolgt: “Met Elimar wilde ik graag dat hij meer vertrouwen in zichzelf en in mensen zou krijgen. Daarnaast was hij toen al een voltigepaard, wat hij wel heel braaf deed, daarvoor moest hij in goede conditie blijven. Dressuurmatig moest ik hem op peil houden maar in die periode was dat niet waar mijn prioriteiten lagen. Ik wilde eerst vertrouwen vanaf de grond krijgen, waarom zijn we helemaal vanaf niks begonnen. Ik leerde hem dat poetsen fijn is, mijn aanwezigheid fijn is en dat een halster omdoen geen reden is voor paniek. Toen ik mij ben gaan verdiepen in zijn voeding en supplementen, is zijn gedrag ook positief veranderd en konden we grotere stappen gaan maken.”

Allrounder

Eén van de redenen van dat Van Diepen Kaika kocht, is dat ze er een echt allrounder paard van wilde maken. “Ik wilde eerst vanaf de grond aan de slag, daarna dressuurmatig en vervolgens wilde ik veel buitenritten maken. Frederiksborgers staan bekend als enorm betrouwbare en hardwerkende paarden en dat was precies waar ik naar opzoek was. Met Elimar als andere uiterste, waren we perfect in balans. Met Kaika ben ik heel veel gaan wandelen, we maken veel gebruik van het strand als onze achtertuin. Kaika doet alsof hij heel dapper is maar eigenlijk vindt hij heel veel nog spannend. Door er naast te lopen kon hij goed vertrouwen krijgen en werd hij steeds dapperder. Zo was het niet lastig om de stap naar buitenritten te maken.”

Focus

Momenteel hebben Elimar en Van Diepen dressuurmatig de stijgende lijn te pakken. “In zijn koppie gaat hij steeds beter, dus focus ik nu heel erg op zijn lijf. Door zijn enorme lichaam, slechte achtergrond en bijzondere karakter is het heel lastig om hem in goede conditie te houden. Iedere training staat in het teken van lichaamsgebruik en soepel maken. Kaika heeft wat stapjes terug gedaan. In het begin hebben we heel veel grote stappen gemaakt. Uiteindelijk bleek het wat te snel te gaan voor hem en vond hij bakwerk niet leuk meer. Toen hebben we een periode alleen maar buitenritten gemaakt om het koppie leeg te maken. Nu wisselen we het werk goed af. We hebben een tijd alleen focus gelegd op hem sterker en soepeler te maken in stap en draf. Inmiddels heb ik me voor de lol en ervaring opgegeven voor een b-proefje en trainen we wat proefgericht. Daardoor pakken we ook de galop meer mee.”

Extreem werkwillig

Met Kaika probeert de amazone zo veel mogelijk lol te maken. “We maken van ieder ritje een feestje en proberen dat ook echt uit te stralen. Dat is denk ik iets wat veel mensen tegenwoordig een beetje vergeten. Daarnaast worden we onder het zadel nu ook steeds meer een combinatie en laat hij echt zien wat hij in zich heeft. Hij is zo fijn te rijden en licht in de hulpen, daarnaast is hij extreem werkwillig. Hij doet alles voor mij en geeft altijd honderd procent tijdens het werken.”

Plan

De amazone is trots op wat ze al bereikt heeft met Elimar. “Elimar heeft geen bijzondere bewegingen en niet een hele goede achterhand, maar doordat hij altijd wil werken en zo hard zijn best doet, kan hij toch een goede proef lopen. Dressuurmatig valt er nog zoveel te verbeteren en we zijn nog nooit officieel gestart, maar als ik terugkijk naar waar we vandaan zijn gekomen, ben ik echt het meest trotse persoon ter wereld. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Kaika. Toen hij bij mij kwam had ik een 5-jarig plan gemaakt met allemaal kleine en grote doelen om te bereiken. We zijn nu iets meer dan een jaar verder en we hebben bijna alle doelen bereikt. Kaika is echt het paard dat al mijn dromen uit laat komen en daar ben ik hem heel dankbaar voor.”

Droom

Van Diepen hoopt nog officieel aan de start te komen met Elimar. “Mijn grootste droom is om een keer internationaal voltige te starten met hem, dan heb ik mijn einddoel in de voltige bereikt. Verder wil ik graag met hem springen en misschien een oefencross rijden. Dat is heel goed voor zijn achterhand en ik denk dat hij dat ook echt heel leuk zou vinden. Met Kaika wil ik graag kijken hoever we kunnen komen in de dressuur. Hij heeft zeker aanleg maar we doen alles op zijn tempo. Ook wil ik met hem zoveel mogelijk disciplines uitproberen. Zijn vader (Staccato) loopt hoog in de working equitation dus het zit in zijn bloed. Maar het allerbelangrijkste is dat ik zo lang mogelijk kan genieten met mijn mannen”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Juud-Did-It