Afbeelding

Ilse van Soest: “Elvis heeft mij overal doorheen gesleept”

Dressuur

Nadat Ilse van Soest haar vorige merrie overleed in 2020 en haar tijdelijke verzorgpaard terug ging naar defensie, kwamen de amazone en haar zusje een advertentie tegen die gelijk in het oog sprong. Niet alleen het paard viel op, maar het bleek ook dat hij een achterkleinzoon van haar vorige merrie was. De amazone had bij de eerste ontmoeting gelijk het gevoel dat ze haar oude paard weer terug had. Na enkele tegenslagen is de combinatie in anderhalf jaar naar het Z gereden en zitten ze nog lang niet aan hun max. 

Advertisement

Advertentie

“In januari 2020 heb ik mijn vorige merrie helaas moeten laten inslapen”, legt de amazone uit. “Hierna heb ik tijdelijk samen met mijn zusje een paard van defensie gekregen om te laten revalideren. Toen dit paard weer goed genoeg was om terug te gaan naar defensie zijn we langzaam weer gaan kijken naar een paard waar we weer wat meer mee konden gaan doen. Mijn zusje kwam Elvis tegen op sporthorses. Wat ons aansprak in de advertentie was de stamboom van Elvis. Elvis bleek een achterkleinzoon van mijn overleden paard te zijn.”

Goed gevoel

Elvis was het eerste paard waar Van Soest en haar zusje gingen kijken. “Het was voor ons wel een stukje rijden maar mijn gevoel zei dat ik er heen moest gaan. Bij aankomst werd Elvis net uit de wei gehaald en kwam hij op ons af gelopen. Bij het poetsen en opzadelen voelde het al vertrouwd. Elvis werd eerst kort voorgereden, daarna ging ik er zelf op. Het voelde gelijk alsof ik weer op mijn oude merrie zat mijn keuze was al snel gemaakt, een week later hebben Elvis al naar ons toe gehaald.”

Rustig

“Ik wilde weer een paard waar ik lekker mee aan de slag kon. En daarbij het idee misschien ooit weer een keer dressuur wedstrijd starten. Maar zonder druk, pas wanneer we er klaar voor waren. We wilden eerst lekker genieten en elkaar leren kennen”, vervolgt ze. “Met Elvis ben ik thuis lekker aan de slag gegaan, daarbij hoorden ook de buitenritjes en weekendjes naar het bos.”

Zenuwschade 

Op dit moment zit de amazone nog midden in een revalidatie. “Twee jaar geleden is bekend geworden dat ik zenuwschade heb in mijn linkerarm. Hiervoor ben ik in 2021 geopereerd, maar helaas zonder succes. Hierbij kreeg ik te horen dat ik uitbehandeld zou zijn. Dit jaar ben ik dan toch opnieuw geopereerd en hebben ze een stamcel therapie uitgevoerd als laatste hoop tot herstel. Tot nu toe verloopt mijn herstel goed, maar kan het nog maanden tot jaren duren voor ik weer de oude ben. Elvis heeft mij overal doorheen gesleept en heeft mij gemotiveerd om te blijven rijden, dit pakte goed uit want ik ben in mei 2021 gaan starten met Elvis in de B, ondertussen zijn we Z1 met vier winstpunten. Op dit moment zijn we lekker bezig met verder trainen om te kijken hoe ver we mogen gaan komen in de dressuursport.”

Spiegel

Van Soest is blij dat zij en de ruin zo goed op elkaar ingespeeld zijn. “Ik heb Elvis niet altijd kunnen ondersteunen waar hij dat net even nodig had met het rijden, maar dit kon hij bij mij wel. Hierdoor zijn we nu al zo ver gekomen. Ik ben het meeste trots op Elvis dat hij mijn overal doorheen heeft gesleept, ook toen ik mentaal even gebroken was. Hij zorgde ervoor dat ik gemotiveerd bleef om voor hem op stal te komen. Hij is dan ook echt een spiegel en laat duidelijk mijn gedrag en emotie zien wanneer ik een slechte dag heb. Eigenlijk is mijn grootste droom al uitgekomen, dat was ooit Z mogen starten. Nu dit uitgekomen is hoop ik nog verder te komen en zien we wel wat we mogen bereiken. Zolang we maar kunnen blijven genieten van elkaar”, sluit ze enthousiast af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Privébezit