Afbeelding

Amber Stuijfzand: “Inxs gaf me gelijk een veilig gevoel”

Dressuur

Ondanks dat Inxs alles had waar Amber Stuijfzand op het moment van haar zoektocht naar op zoek was, gaf hij haar gelijk het vertrouwen wat ze mistte in het rijden. Het veilige gevoel dat de ruin haar gaf speelde ook een grote rol tijdens het proefrijden en de amazone kreeg al snel daarna de stijgende lijn te pakken. Ondertussen zijn de laatste winstpunten voor de overstap naar het M2 binnen, wat een droom is die uitkomt voor de 21-jarige amazone. 

Advertisement

Gelijk verkocht

“Nadat we vier jaar geleden besloten op mijn vorige pony te verkopen, gingen we op zoek naar een nieuws paard waarmee ik de sport in kon”, steekt de amazone van wal. “Twee dagen nadat mijn pony weg was, hadden we een afspraak om bij de 1,71M-hoge Inxs te gaan kijken. Mijn vorige pony’s waren niet de liefsten en konden een aardig sprintje trekken waardoor ik aardig wat angst had opgebouwd, de belangrijkste eis was dan ook dat het paard koel was in zijn hoofd. Daarnaast wilde ik graag een zwart, ouder paard met ervaring, niet te groot en vooral geen vos. Ondanks dat Inxs een vos was, pas vijf jaar oud was en weinig ervaring onder het zadel had, wilde ik hem toch proberen. Ik was bang om te galopperen en vond het best eng om op een paard te stappen dat ik niet kende, maar hij gaf me gelijk een veilig gevoel. En een paar minuten later galoppeerde ik zo op hem weg, mijn moeder en ik waren gelijk verkocht.”

Ambities

Ze vervolgt: “Ik was eigenlijk wel gelijk weg van hem, want hij was vooral heel lief en rustig. Iets wat ik in die tijd echt nodig had. Inxs gaf mij zoveel vertrouwen met het rijden dat ik nu ook helemaal over mijn angst heen ben. De amazone wilde graag verder de sport in met haar paard. “Mijn ambities lagen echt bij de dressuursport, dat is ook de reden dat ik Inxs gekocht heb. Tijdens het rijden is hij heel lief, maar hij kan ook best pittig zijn. Als hij een keer zijn dag niet heeft kan je beter niet gaan rijden. Niet omdat hij je er dan af gooit, dat zal hij nooit doen, maar omdat hij dan best humeurig kan zijn.”

Veel power

De eerste twee jaar besteedde de combinatie aan het wennen aan elkaar en plezier maken. “Het belangrijkste is dat we veel genieten. We gingen lekker op buitenrit en vonden het leuk om af en toe een sprongetje te doen. Momenteel zijn we hard aan het trainen voor het M2, want we hebben de laatste puntjes in het M1 bij elkaar gereden”, vervolgt de amazone trots. “Dit pakt hij echt heel goed op. Het is niet altijd even makkelijk want hoe moeilijker de oefeningen worden, hoe pittiger Inxs wordt, maar ik moet hem dan eerder terug- dan naar voren rijden. Hij heeft heel veel power en hij leert snel.”

Besef

Stuijfzand is heel trots op haar ruin. “Ik vind het heel gaaf dat we binnenkort M2 mogen starten. Ik heb mezelf beloofd dat als dit het geval is, ik een stang en trens hoofdstel mag bestellen. Toen hij dat hoofdstel voor het eerst om had, werd ik overspoed met trots omdat we dit bereikt hebben, het was een besefmomentje dat wel al zo ver gekomen zijn. Ik ben benieuwd wat de toekomst ons nog gaat brengen.”

Leren 

De amazone hoopt ver te komen met haar ruin. “Het eerstvolgende doel is om ons eerste winstpunt in het Z te behalen”, legt ze uit. “Ik wil nog niet al te ver vooruit denken, ik wil vooral genieten van alle momenten samen. Uiteindelijk wil ik nog een keer naar het strand, veel plezier maken en veel leren”, sluit ze gedreven af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Denise van de Plas