Afbeelding

Fabienne Dirks: “Nooit verwacht dat we het Z zouden halen”

Dressuur

Zes jaar geleden startte Fabienne Dirks haar zoektocht naar een springgefokt KWPN-veulen. Ondanks dat dat haar eisen waren, kon ze het niet laten om te reageren op een advertentie van een paardenhouder die haflingerveulens aanbood. Tijdens het bezichtigen was er één veulen dat zich terugtrok uit de groep, juist dat veulen viel Dirks extra op die dag. Ze besloot hem een kans te geven en kreeg al snel de stijgende lijn te pakken. Ondertussen mogen ze bijna Z-dressuur starten, rijden ze SWG en ligt plezier hoog in het vaandel bij de combinatie. 

Advertisement

Niet gepland

“Mambo was eigenlijk niet helemaal gepland”, begint de amazone lachend te vertellen. “Ik was rond de zestien jaar en was op zoek naar een springgefokt KWPN-veulen. Mijn moeder kwam toen aanzetten met een advertentie van een paardenhouderij die haflingerveulens aanbood voor 450 euro. Het was totaal niet wat ik zocht, maar ik was een beetje gevallen voor de foto’s die ik zag. Daarnaast was de prijs absurd laag, dus we zijn toch maar gaan kijken.”

Aandacht

Eén veulen sprong er gelijk uit toen Dirks ging kijken. “Bijna alle veulens kwamen naar ons toe en toonden interesse, op een nam die hield zich een beetje afzijdig en was wat schuw. Dat was Mambo. Geen idee waarom, maar hij trok gelijk mijn aandacht.”

Weinig verwachtingen

De amazone besloot haar hart te volgen en koos Mambo als haar nieuwe maatje. “Aangezien hij toen nog een veulen was, waren mijn intenties eerst om hem goed handmak te maken en als hij oud genoeg was, beleren en lekker mee op buitenrit. Ik had qua sport weinig verwachtingen van hem.”

Veelzijdig

Nadat de combinatie een beetje aan elkaar gewend was, werd de haflingerruin in de opfok gestald tot zijn derde levensjaar. “Toen hij weer terugkwam heb ik hem in alle rust onder het zadel beleerd en zijn we vooral veel op buitenrit gegaan”, vervolgt Dirks. “Op het moment rijden wij in het M2 dressuur en mogen wij bijna Z starten, dit is iets wat ik nooit verwacht had. Wij rijden ook SGW tussen de paarden, we starten momenteel B maar zijn L startgerechtigd. Mambo’s kwaliteit is dus ook vooral dat hij heel veelzijdig is, hij loopt voor de kar, loopt dressuur, springt en crosst.”

Trots

De amazone is het meest trots op hoe ver ze met Mambo is gekomen. We waren allebei erg groen, ik had vooral veel ervaring in het beleren, maar dressuurwedstrijden rijden was voor mij ook best wel nieuw. Daarnaast was Mambo nog helemaal onbeleerd. Mijn doel is nu om aankomend nog L starten in de SGW, ik hoop dit jaar nog Z1 te kunnen starten en verder wil ik vooral veel plezier maken”, sluit ze gedreven af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: DK fotografie