Afbeelding

Jasmijn Hofman: “We trainen hard om het maximale in elkaar naar boven te halen”

Dressuur

Na jaren een verzorgpaard te hebben gehad, besloot Jasmijn Hofman op zoek te gaan naar haar eerste eigen paard. Ondanks dat ze samen met haar moeder op zoek ging naar een KWPN’er, kwamen ze zes jaar geleden uit bij de Fries Madelief van Zomerstaete (v. Stendert 447). Waar de merrie eerst nog introvert was, kroop ze beetje bij beetje steeds meer uit haar schulp wat ervoor zorgde dat ze de stijgende lijn steeds meer te pakken kregen. Ondertussen is het Z bereikt en ligt het sportpredicaat al in het verschiet.

Advertisement

Bijrijdpaarden

“Voordat we Maan kochten heb ik altijd samen met mijn moeder verzorgpaarden gereden. Omdat het best lastig is om als duo een paard bij te rijden, hebben we ervoor gekozen om een eigen paard te kopen”, legt de amazone uit. “In eerste instantie wilden mijn moeder en ik graag een KWPN’er aangezien deze wat veelzijdiger zijn en in de dressuur veel worden gebruikt. Toch kwamen we via onze staleigenaresse terecht bij een Friese fokstal genaamd Frysk Andaluz. De eigenaren van deze stal koppelen je aan een paard waarvan zij denken dat deze geschikt is, en dit hebben zij heel goed gedaan. Maan was het eerste paard dat wij hebben bekeken. Toch kom je er later achter dat je niet helemaal weet wat je koopt. Maan was daar heel rustig en verlegen en nu is ze een paard dat alle aandacht eist.”

Eigenschap

Hofman had één eigenschap waarvan ze graag wilde dat haar nieuwe paard die zou bezitten. “Voor ik een eigen paard had heb ik altijd gezegd dat ik een paard zou willen hebben dat blij is als ik er ben. Dat is zeker wat ik heb gekregen! Als ik op stal kom, begint ze op honderd meter afstand al te hinniken. Mijn intentie was dan ook om veel leuke dingen te doen samen en mijn wens is altijd geweest om een keer in de Z dressuur te kunnen rijden.”

Fanatiek

De combinatie traint onder leiding van instructeurs Jolanda de Koning en Evert Veenstra. “Als ik aan het rijden ben, train ik best fanatiek. Maan wil graag werken en zeker het laatste half jaar gaan we samen heel hard vooruit. Voor de afwisseling en ontspanning maak ik ook af en toe een sprongetje of een buitenrit.”

Bevestigen 

Momenteel werkt de combinatie aan het bevestigen van de Z-oefeningen. “Het eerste winstpunt in het Z1 is binnen, maar het is voor ons allebei de eerste keer op dit niveau. Ik merk dat we nog veel meer ervaring op moeten doen en handiger moeten worden in het rijden van deze proeven en oefeningen.”

Kwaliteit

“Ik denk dat onze kwaliteiten voornamelijk bij de discipline en het doorzettingsvermogen liggen. Als ik ergens voor ga, dan ga ik er met 110 procent voor en Maan steunt me daar enorm in. Nu vindt ze het soms wel lastig om te blijven doorlopen in de dressuurproeven zonder de zweep, maar ook dat gaat steeds beter.”

Blij

De amazone droomde er altijd al van om het Z te behalen. “Ik ben dan ook heel trots dat mij dit gelukt is samen met mijn moeder en instructie. Toch ben ik ook heel trots op het feit dat Maan en ik de ene dag hard kunnen trainen en de andere dag door een natuurgebied kunnen rijden of een sprongetje kunnen maken.”

Herinneringen 

Ze sluit af: “Ik wil uiteindelijk graag nog een heleboel leuke herinneringen maken samen. Als eerstvolgende doel wil ik Maan haar sportpredicaat halen met vijf winstpunten in het Z1. Daarna gaan we hard doortrainen om het maximale in elkaar naar boven te halen en dan zien we wel hoever we samen kunnen komen.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit Jasmijn Hofman