Afbeelding

Deborah Burgersdijk: “We doen alles op vertrouwen”

Algemeen

Deborah Burgersdijk viel op slag voor Kilkeary Patch (Arya) toen ze haar voor het eerst zag. Ondanks dat de tinkermerrie niet precies was waar de amazone naar op zoek was, besloot ze de gok te wagen en alles op alles te zetten om de merrie een zo goed mogelijk leven te geven.

Advertisement

Advertentie

“Ik heb Arya nu ongeveer 2,5 jaar”, steekt de amazone van wal. “Ik ben via een Facebook bericht van haar oude eigenaresse bij haar terecht gekomen. Op dat moment vond ik haar een beetje zielig, het was niet per se liefde op het eerste gezicht toen ik de foto’s zag.” De amazone wilde de merrie graag helpen. “Rijden was geen prioriteit. Ik heb veel tijd in haar gestoken, we hebben een half jaar alleen maar gewandeld, samen gezeten en ik heb veel tegen haar gepraat.”

Tot het uiterste

“Ze heeft een zwaar verleden gehad en haar nek is ooit gebroken geweest, waar we pas negen maanden na haar koop achter zijn gekomen. De osteopaat kreeg haar niet los, terwijl ze wel kreupel was en staakte met rijden. Ze gedroeg zich vreemd, wat ik niet kon plaatsen, toch ging ze tot het uiterste voor me. De fysio adviseerde om foto’s te gaan maken, waarop we er achterkwamen dat er iets aan de hand was met haar nek. We konden onze training hierop aanpassen, waarna ik een compleet ander paard had.”

Vertrouwen 

“Inmiddels ben ik vijftien keer geopereerd en heb ik veel voor mijn kiezen gehad. Arya heeft een gebroken nek gehad, dus momenteel zwemmen we, hebben we lol en forceren we niks. Verder vindt zij het heel leuk om te springen terwijl ik dat heel spannend vind, dus we doen alles op vertrouwen.”

Niet opgeven 

Burgersdijk is het meest trots op dat ze haar merrie geholpen heeft. “We hebben niet opgegeven toen anderen dat wel deden. Zij heeft mij niet opgegeven toen ik het zwaar had. De komende tijd wil ik nog meer vrijheidsdressuur doen en samen plezier hebben, genieten is het belangrijkst.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit