Afbeelding

Gina Gerritse: “Een wereld van verschil”

Dressuur

Eigenlijk was het niet de bedoeling om te gaan paardrijden, maar toen de tante van Gina Gerritse twaalf jaar geleden een jong paard overnam van de plaatselijke kinderboerderij, begon het toch te kriebelen. Zodoende nam Gina manegelessen en kreeg ze later het aanbod om Tinker Helena te gaan verzorgen samen met haar zus. Ondanks dat de amazone op dat moment alleen de basis kon, groeide ze snel door naar het L2 met alleen maar overwinningen, iets wat ze nooit had durven dromen.

Advertisement

Helena

“Helena stond haar eerste twee levensjaren op een kinderboerderij waar mijn tante werkte”, steekt de amazone van wal. “Toen deze moest sluiten heeft mijn tante haar overgenomen. Ik was op dat moment ongeveer zes jaar en had nog nooit een paardrijles gehad. Vervolgens ging ik af en toe mee naar Leen omdat ik het toch wel leuk vond om op haar te stappen. Mijn tante reed haar in die tijd fanatieker, voornamelijk western en buitenritten.”

Aanbod

Net toen de merrie lekker op dreef was, brak de tante van Gerritse haar rug waardoor het rijden even stil lag. “Helena had een aantal verzorgers die haar dressuurmatig verder omhoog hielpen terwijl ik manegelessen aan het volgen was. Ik reed op dat moment wel, maar dat was niet met de intentie om Leen te gaan rijden. Uiteindelijk stopten haar verzorgers ermee, waarna mijn zus en ik het aanbod kregen om Helena te verzorgen. Natuurlijk konden we daar geen nee tegen zeggen, aangezien we altijd met haar bezig waren.”

Basis

Ondertussen zijn amazone en paard anderhalf jaar echt een combinatie. “We begonnen met lessen bij Jos Hogendoorn. Het was helemaal niet de bedoeling om zo snel mogelijk wedstrijden te gaan rijden, we reden eigenlijk vooral voor de plezier. Jos heeft ons supersnel van een FNRS F4-proef niveau naar de L2 gekregen. Ik kon namelijk letterlijk alleen de basis en meer niet, daar ben ik hem ook super dankbaar voor.”

Kilometers maken

Doordat de merrie opgeleid was door de verzorgers, kan Gerritse veel van haar leren. “We maken nu echt kilometers. Leen kent de oefeningen allemaal al en ik ben super dankbaar dat ik dit van haar mag leren. Al denken mensen vaak dat ze zelf zo loopt, wat ik wel grappig vind. Tuurlijk kent ze de oefeningen, maar als je ons in het begin en ons nu ziet, zie je echt een wereld van verschil.”

Wereldpaard

Momenteel traint de combinatie rustig door. “We doen hier en daar eens een wedstrijdje, trainen in de bak en gaan op buitenrit. Leen kan letterlijk alles, het is echt een wereldpaard en het rijden gaat steeds beter. We vinden nooit meer een paard dat qua karakter op dat van haar lijkt, daarom zijn we ook heel zuinig op haar.”

Overwinningen

De amazone blikt terug op een welvarend jaar. Zo werd de combinatie reservekampioen van het jong KNHS regio Zuid-Holland in de klasse B. “We hebben, op de jong KNHS-competitie na, alle 26 wedstrijden van het B tot het L gewonnen, inclusief positief jurycommentaar waarin benadrukt werd dat er vrolijk en vriendelijk gereden wordt. Dat vind ik echt heel leuk. Al is het uiteindelijk het allerbelangrijkste dat Leen het leuk blijft vinden en mij goed genoeg vertrouwd om dit te doen. Ik vind het niet belangrijk om het hoogste niveau te rijden. Ik ben al lang blij dat ik dit allemaal mag doen”, sluit ze gedreven af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: All In Equine photography