Afbeelding

Emma Slager: “Van een onzekere schrikkerige pony, naar enthousiaste knuffelbeer”

Algemeen

Nadat Emma Slager na twintig jaar onverwachts afscheid moest nemen van haar haflinger Siësti, wilde ze er in de eerste instantie niet aan denken om op zoek te gaan naar een nieuw maatje. Toch viel haar oog na een half jaar op een advertentie van Bumblebee van de Kymmelshof en besloot ze te gaan kijken. Ondertussen zijn amazone en paard alweer 2,5 jaar samen en werken ze samen toe het uit laten komen van Slager haar grote droom: rijden in het Z. 

Advertisement

Vervangen

“Eind 2019 overleed onverwachts mijn vorige haflinger Siësti na twintig jaar mijn maatje te zijn geweest”, blikt de amazone terug. “In de periode die daarop volgde had geen behoefte aan een nieuw paard, en al helemaal niet aan haflinger aangezien niemand Siësti zou kunnen vervangen.”

Advertentie

Een half jaar later zag ze een de advertentie van Bumblebee, die de amazone voor de grap naar haar vriend stuurde. “Ondanks dat ik nog steeds niet opzoek was, werd ik door hem overgehaald om toch te gaan kijken. Hij was ervan overtuigd dat een paard me toch echt weer gelukkig zou maken. Bij het bekijken werd ik al een stuk enthousiaster en omdat corona ervoor zorgde dat het vakantiegeld ook niet uitgegeven kon worden, was ik na een week stevig nadenken dan toch opeens weer de eigenaar van een haflinger.”

Lastig

“Ondanks dat ik wel meteen vrolijk werd van het boevige karakter was er niet direct sprake van liefde op het eerste gezicht, ook omdat ik het nog steeds lastig vond om me open te stellen voor een nieuw paard. Ik hou van moeilijke paarden waarvoor je je best moet doen. Toen we Bumblebee gingen bekijken, zag ik wel dat hij wat dat betreft goed bij me zou passen. De fokker bevestigde dit toen hij vertelde dat dit een paard was waar je eerst echt een band mee op moest bouwen. Bumble was erg gevoelig, vertrouwde mensen niet en werd op dat moment net doorgereden waarbij hij niet makkelijk en vooral heel boos was. Perfect voor mij dus.”

Band opbouwen 

Ondanks dat Slager wel houdt van een pittig karakter, wilde ze wel een paard waar ze een band mee op kon bouwen. “Ik wilde vooral een paard waar ik maatjes mee kon worden en veel verschillende leuke dingen mee kon ondernemen. Ook wou ik graag weer wedstrijden gaan rijden, dit had ik erg gemist sinds mijn vorige paard hier te oud voor was geworden. Het trainen en een doel om naartoe te werken is iets wat mij enorm motiveert. Ik zocht dus vooral een paard om lekker actief mee aan de slag te gaan.”

Grondwerk

“Nadat ik Bumble kreeg heb ik nog een maandje doorgereden om hem daarna eerst drie maanden rust te geven. In deze periode ben ik veel met grondwerk bezig geweest om zo een band met hem op te bouwen. Van lekker spelen in de bak en samen wandelen door de Onlanden tot aan het eindeloos oefenen van verschillende vrijheidsdressuurkunstjes. Bumblebee bloeide ondertussen helemaal op en toen ik voor het eerst weer in het zadel stapte voelde het meteen vertrouwd.”

Fanatiek

Nadat het rijden vanwege een tandartsbezoekje op een laag pitje werd gezet, heeft de combinatie nu de smaak weer te pakken. “Ons doel is om begin 2023 weer te starten met wedstrijden aangezien we nu alweer een tijdje M startgerechtigd zijn. Ook staan er nog wat leuke dingen gepland zoals crosstraining en een oefencross.
We zijn een bloedfanatieke combinatie die veel energie haalt uit het afwisselen van de disciplines. Bumble geeft daarnaast altijd de volle honderd procent, iets wat goed past bij mijn perfectionisme. Maar bovenal hebben we ontzettend veel lol samen en kunnen we elkaar blindelings vertrouwen. Daarnaast is Bumble ontzettend leergierig wanneer we kunstjes aan het oefenen zijn, van steigeren tot aan liggen, niets is hem te gek!

Transformatie

De amazone is het meest trots op de transformatie van Bumble. “Van een onzekere schrikkerige pony naar enthousiaste knuffelbeer die met iedereen overweg kan. Ook kan ik enorm genieten van de vrolijke hinnik die ik krijg wanneer ik hem weer uit de wei kom halen voor een nieuw avontuur. Uiteindelijk is het onze droom om uit te komen in het Z dressuur en zouden we graag nog officiële wedstrijden gaan springen en crossen samen, maar bovenal hoop ik dat we nog lang samen plezier zullen hebben in de dingen die we doen”, sluit ze enthousiast af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Janneke Lukkien Fotografie