Afbeelding

Renske Hage: “Paardrijden is geen hobby, maar een manier van leven “

Dressuur

Nadat Renske Hage na zestien jaar onverwachts afscheid moest nemen van haar paard Guido, ging ze langzaam op zoek naar een nieuwe trouwe viervoeter. Tijdens haar zoektocht kwam ze terecht bij de vosmerrie Duena (v. Flemmingh), waar ze op slag verliefd op werd. Ondanks dat de merrie eigenlijk het tegenovergestelde was waar Hage naar op zoek was, was de klik er gelijk en begon de combinatie samen aan een nieuwe weg. 

Advertisement

Op proef

Ik wist niet of ik ooit nog wel een paard wilde”, blikt de amazone terug naar het overlijden van Guido. “maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik wilde mijn paardenleven niet op zo’n negatieve manier stoppen, dus ik ging weer op zoek. Ik zocht naar een ruin, liefst bruin en geen schimmel of vos. Een kennis van me had een paard te koop dus ik ging een keer bij haar kijken. Omdat ik met mijn laatste twee paarden zoveel pech had, mocht ik haar twee weken mee nemen op proef.”

Twee dagen

Ondanks dat Hage twee weken had om een besluit te maken, wist ze na twee dagen al dat dit haar nieuwe droompaard was. “Ik wist al snel dat Duena nooit meer weg zou gaan”, vervolgt ze lachend. “Duena was braaf en gezond, en dat was het aller belangrijkste wat ik toen zocht in een paard. Met haar kan ik eigenlijk alles doen wat ik altijd wilde. Lekker dressuur matig trainen, op buitenrit, naar het bos, naar het strand, op wedstrijd. Ze is super braaf en relaxed. Natuurlijk hebben wij ook onze mindere momenten en mankeert ze wel eens wat, maar met Duena heb ik het geluk en plezier in de paarden weer terug gevonden.”

Startkaart

Ondertussen is de merrie al weer zes jaar in bezit van Hage. “Ik heb nooit de ambitie gehad om fanatiek wedstrijden te gaan rijden, maar na een oefenwedstrijd met heel leuk commentaar en mooie punten hebben we toch een startkaart aangevraagd. Momenteel zijn we M1 startgerechtigd, maar wedstrijden rijden staat nu op een laag pitje en we moeten nog flink door trainen om een nette M proef te kunnen rijden.”

Manier van leven

Plezier staat hoog in het vaandel bij de combinatie. “Via Instagram heeft de oude eigenaresse van Duena ons gevonden. We hebben heel leuk contact en af en toe komt ze eens langs. Zodoende weet ik ook bijna alles van haar verleden en heb ik zelfs veulen foto’s van haar, geweldig leuk! Paardrijden is geen hobby, maar een manier van leven zeg ik altijd. Je paard is van jou afhankelijk dus ik wil altijd het beste voor haar en ik doe m’n best om haar alles te kunnen geven wat ze nodig heeft”, sluit Hage enthousiast af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Dani Hage