Afbeelding

Dubbelslag voor Ingrid van Amerongen in Langeveen: “We worden steeds meer een team”

Dressuur

Ingrid van Amerongen en My Fürst Carla (v. Fuersten-look) lieten zich dit weekend goed zien op Concours Langeveen. Zaterdag reed de combinatie naar 186 en 201 punten wat zorgde voor een dubbele overwinning in de gecombineerde L1/L2-rubriek. Zondag grepen ze met 191 en 210 punten zowel opnieuw het oranje als het rode lint.

Advertisement

Achterwaarts

“Omdat ik volle bak aan winstpunten had moest ik l2 starten”, legt de amazone uit. “Ik had hem eigenlijk totaal niet bevestigd voor de l2 achterwaarts. Daar ben ik pas na NK mee begonnen en in de L2 vergt het een stuk meer stuurwerk dan de L1, wat voor My Fürst nog wel eens lastig kan zijn. Hij heeft de bewegingen van zijn vader geërfd, hij moet hier alleen nog wat sterker in worden. De eerste proef hadden we dan ook een beetje een error in het achterwaarts gaan, wat resulteerde in een drie op het protocol.”

Team

“Ik ben eerder trots dan blij op de prestaties van dit weekend. Ik ben in het verleden een paar keer lelijk gevallen, dus ik was onwijs zenuwachtig voor de proeven. Ik voel het bloed altijd borrelen omdat de Carla’s heel veel power en go hebben, wat het soms moeilijk maakt om te sturen. Ik ben super trots op dat hij zo goed presteerde, ondanks dat het pas zijn tweede wedstrijd was in het L2. We worden echt steeds meer een team.”

Zelf gefokt

De amazone heeft My Fürst Carla zelf gefokt uit de overleden elite merrie Vucarla.  ”Mijn vriend Ben Oudelashof en ik fokken hobbymatig met de Carla-stam. Aangezien dit de spring-kant is en ik niet durft te springen, hebben we ervoor gekozen om Furstenlook te gebruiken omdat deze hengst een top karakter heeft met heel veel elasticiteit. Onze carla’s hebben vrij veel bloed dus we wouden echt een hengst met fijn karakter. Dat is gelukt!”

Regiokampioen

Op stal wordt de ruin ook wel Sjaakie genoemd. “Sjaakie is echt een superlief paard. Ik ben in de winter begonnen omdat ik wou kijken hoe dat ging en zijn eerste L1-wedstrijd won hij gelijk. Volgens mij zijn we tot nu nog maar één keer zonder lint thuisgekomen, en dat was omdat Sjaakie het mega spannend vond op zijn eerste buitenwedstrijd”, vervolgt Van Amerongen lachend. “Vervolgens hebben we meegedaan met de selecties van de regiokampioenschappen en ook dat ging heel goed, want we werden reservekampioen van Twente. Mijn doel was om op de daaropvolgende kampioenschappen in Bentelo in de top vijf te eindigen, maar het losrijden van tevoren ging verschrikkelijk en niet zonder stress. Omdat we bij Stal de Flint ESDR-therapie hebben gevolgd, konden we in de ring toepassen wat we geleerd hebben. Zo zuchtte Sjaak een keer in de ring en konden we heerlijk naar 213 en 220 punten rijden, wat ons uiteindelijk Regiokampioen maakte.”

Bereikt

Onder leiding van Loes Corsel nam de combinatie ook deel aan de Nederlandse kampioenschappen. “Sjaak liep naar een hele nette score van 65 procent, vanwege de entourage zat er op dat moment niet veel meer in. Natuurlijk hoopte ik stiekem op meer, maar als ik kijk naar wat hij in een korte tijd bereikt heeft, kan ik niet meer dan tevreden zijn.”

Stam

De stam waar Van Amerongen en Oudelashof nu mee fokken is de oude lijn van Jan Eefing. Destijds kochten ze de merrie Pucarla, de oma van My Fürst. Ondertussen doet de stam het ook goed in de sport. “Zo liep Elite IBOP NMK merrie Icarla van My Fürst Z op 6-jarige leeftijd en sprong ze internationaal met zeven jaar. Ook Mucarla laat zich goed zien, zij is ondertussen voor de helft verkocht aan Bas van der Aa.”

Slipjas

My Fürst Carla krijgt mag nu genieten van een paar weken vrij. “Daarna gaan we hem rustig oppakken voor de selecties die in de winter verreden worden. Soms is het belangrijk om even stil te staan bij hoe gaaf het is om zo’n paard te hebben, Sjaak is zo leuk! Ik denk dat hij uiteindelijk echt voor mij door het vuur gaat. Mijn langetermijnplanning is toch weer subtop gaan rijden, de slipjas moet echt weer eens uit de kast.” 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Bo Oude Nijhuis