Afbeelding

Anouk Janssen: “Heel erg trots dat ik Fenna zelf heb opgeleid”

Dressuur

Toen Anouk Janssen wegens een verhuizing moest stoppen met haar verzorgpaard, besloot ze samen met haar vriend Niels Treffers op zoek te gaan naar hun eerste eigen paard. Via via kwamen ze terecht bij Doeltreffers Fenna, een Fries x KWPN-merrie die ze op 26 december 2020 als kerstcadeautje kochten. Na het beleren kreeg de combinatie de stijgende lijn te pakken en hebben ze sporttechnisch grote doelen opgezet, met plezier hoog in het vaandel.

Advertisement

Droom

“Ik was er echt kapot van toen ik stopte met mijn verzorgpaard”, blikt de amazone terug. “Samen met mijn vriend heb ik toen besloten om op zoek te gaan naar een paard voor ons samen. Ik rijd al mijn hele leven, dus het was altijd al mijn droom om een eigen paard te hebben. De bedoeling was dat ik gewoon lekker recreatief zou gaan rijden. Ondanks dat Fenna niet zadelmak was, besloten we om te kijken waar het schip zou stranden.”

Springen

Janssen heeft de merrie zelf zadelmak gemaakt en doorgereden. “Vervolgens zijn we veel gaan lessen en hebben we onze eerste wedstrijd gereden. Momenteel hebben we de B bijna uitgereden en zijn we van plan om dit jaar ook het springen op te pakken. Verder houden we van setjes en staan we vaak voor de camera, omdat Niels onder andere voor zijn werk veel fotografeert. Deze foto’s delen we dan op onze Instagram.”

Leergierig paard

De amazone vervolgt: “In de afgelopen jaren hebben we elkaar helemaal gevonden en kunnen we erg goed samenwerken. Fenna is een heel leergierig paard dat snel begrijpt wat ik van haar wil. Ze onthoudt heel goed wat ze de vorige keer gedaan heeft, wat soms ook een valkuil kan zijn, want ik moet oppassen dat ze het niet verkeerd aanleert.”

Gedreven

“Verder zijn we beide heel gedreven in het trainen. Wat het voor mij soms lastig maakt, omdat ik het dan te perfect wil. Als het dan een dag niet lukt, raak ik soms onzeker. Ik merk wel echt aan haar dat ze super graag wilt trainen en dat ik haar geen plezier doe om haar drie dagen achtereen niets te laten doen. Ze wilt echt iets doen en dat wisselen we af met buitenritjes, longeren en rijden.”

Trots

Janssen is heel blij met de keuze die ze tijdens kerst 2020 gemaakt heeft om de merrie over te nemen. “Het meest trots ben ik toch dat ik haar helemaal zelf heb opgeleid en dat ze nog nooit een pas verkeerd heeft gezet, nog nooit iemand eraf heeft gegooid of lelijk gedaan. Ik ben van plan haar dit jaar voor de kar te beleren. Momenteel ben ik de kar aan het opknappen en schilderen en zodra die klaar is gaan we van start. Daarnaast willen we zo ver mogelijk met haar komen in de dressuur. Ik wil van alles met haar proberen en met haar leren, zolang we er beide plezier in hebben.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit/ Niels Treffers