Afbeelding

Romy van der Gugten: “Door het meedoen aan wedstrijden kreeg ik steeds meer zelfvertrouwen”

Dressuur

Toen Romy van der Gugten drie jaar geleden de overstap van de pony’s naar de paarden maakte, viel ze gelijk voor de destijds 10-jarige Dicora (v. Dreamcatcher). Ondanks dat zowel amazone als paard nog niet veel wedstrijdervaring hadden, leerden ze van elkaar en kregen ze de smaak te pakken. Ondertussen brengt de amazone twee paarden uit in het Z1 en werkt ze langzaam richting haar ultieme doel: de subtop. 

Advertisement

Tweelingzus

“Het was liefde op het eerste gezicht toen ik Dicora voor het eerst zag, maar toen de oude eigenaar de deken af deed schrok ik mij een hoedje, want ze was veel te dik. Daarom is haar bijnaam ook dikkie”, steekt de 17-jarige amazone lachend van wal. “Mijn moeder zegt altijd dat dikkie mijn tweelingzus is omdat ze qua karakter heel erg op mij lijkt; we zijn allebei heel introvert. Dicora is heel allround opgeleid. Ik kan alles met haar doen, springen tot dressuur, buitenritjes en crossen. Eigenlijk echt van alles. Ik heb veel van haar geleerd.”

Ervaring opdoen

De merrie was op L-niveau gereden, dus had nog niet heel veel ervaring in de sport. Om zelf meer ervaring op te doen, kreeg Van der Gugten de kans om de Spaanse ruin van Marleen van Dam-Boezer te rijden. “Beduino (v. Zaralando) is in 2011 op 7-jarige leeftijd vanuit Spanje naar Nederland gekomen. In Spanje was het de bedoeling dat hij shows zou gaan lopen, maar dat betreffende bedrijf ging toen failliet. Eenmaal in Nederland heeft Marleen hem gekocht en in 2017 werd ik meteen verliefd op hem. Hierdoor ben ik vrienden geworden met Marleen en mocht ik Beduino gaan rijden. Hij was al tot het M opgeleid dus daar kon ik weer van leren waardoor ik dat op Dicora ook weer kon toepassen.”


Romy & Dicora - Foto: Brenda Engelage

Top paard

Doordat de amazone twee paarden had om mee te trainen, begon ze al vrij snel met de dressuursport. “We gingen al best snel op wedstrijd en dat ging eigenlijk best goed. Pas toen ik naar de nieuwe stal ben verhuisd kregen we echt de smaak te pakken en gingen we steeds vaker op wedstrijd. Ik was een van de jongsten daar op stal, maar door het meedoen aan de wedstrijden kreeg ik steeds meer zelfvertrouwen. Dicora is heel braaf op ander terrein. Het is echt een top paard!”

Dromen genoeg

Ondertussen lopen beide paarden op Z-niveau onder van der Gugten. “Ik ben dan toch wel het meest trots dat ik met beide paarden het Z heb bereikt, maar ik hoop natuurlijk nog veel verder te komen. Ik zou het heel gaaf vinden om op hoog niveau in de sport te mogen rijden. Mijn eigen paarden zullen geen grand prix lopen, dat niveau halen ze niet. Maar mijn droom is wel om ooit een paard te hebben die dat niveau zou kunnen halen. Daarnaast zou ik het ook heel gaaf vinden om jonge paarden op te leiden. Ik heb dromen genoeg”, sluit ze enthousiast af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Cheyenne Vlottes/ Brenda engelage

Romy & Dicora - Foto: Brenda Engelage