Saskia van Es - Fireball
Hippiade 2022
© DigiShots
Saskia van Es - Fireball Hippiade 2022 © DigiShots DigiShots

Saskia van Es met overmacht naar Nederlandse titel M2: “Ik zie hem wel als de opvolger van Italo”

Dressuur

Saskia van Es en haar vijfjarige hengst Fireball (v. For Romance) zetten hun zegereeks door. Na de indoortitel in de klasse L2 wisten ze donderdag Nederlands kampioen te worden in de klasse M2. In de eerste proef waren ze al topfavoriet en reden ze 71,89% bijeen. In de finale proef werd het 72,17%. 

Advertisement

Weinig ervaring

De hengst heeft nog niet zoveel ervaring op buiten concoursen en het was voor Saskia dan ook afwachten hoe het zou gaan. “Ik vond het best wel spannend. Hij heeft met mijn stalruiter een keer een buitenwedstrijd in het L1 gelopen, maar dat was op gras. We mochten nu op de zandbaan rijden en daar stond ook nog een grote tent. Fireball is best wel prikkelbaar voor geluid, maar hij reageerde er nu helemaal niet op! Ik was echt super trots op hem. Hij heeft het afgelopen jaar daarin heel veel geleerd.” 

Wedstrijdmentaliteit

“In de eerste proef liet ik zelf wat steekjes vallen. In de middendraf reed ik hem net iets teveel door, terwijl dat achter gezien misschien niet nodig was. In de finale proef liep het vanzelf en kon ik hem van begin tot eind rijden zoals ik wilde. We hebben de M1 overgeslagen en dat was geen probleem voor hem. Hij heeft zoveel kwaliteit en ik zie hem wel op het hogere niveau mee draaien als hij ouder is. Fireball heeft een echte wedstrijdmentaliteit, zeker voor een hengst. Hij kan wel een macho zijn maar dat werkt altijd in zijn voordeel. Hij heeft zoveel zelfhouding en kracht vanuit achter dat ik heel erg benieuwd ben hoe hij het in de toekomst gaat doen.” 

Opvolger van Italo

Saskia heeft de hengst in mede-eigendom en kocht hem als 2,5 jarige onbeleerde hengst. “Hij is bij ons zadelmak gemaakt en opgeleid. Mijn stalruiter heeft hem eerst in de B en in de L1 gestart omdat ik dat niet meer mag starten. Afgelopen winter liep hij L2 en nu doet hij het al zo goed in het M2. Hij blijft deze winter thuis in training en volgend jaar wil ik met hem de overstap maken naar het Z. Of hij van de zomer dan Z1 of Z2 loopt zien we wel tegen die tijd. Ik zie hem wel als opvolger van mijn Grand Prix-paard Italo. Hij doet het werk met zoveel gemak en laat al veel talent voor de verzameling zien.”

Geen ereronde te paard

Vroeger waren de ererondes te paard, maar ook deze keer waren het enkel de ruiters die gehuldigd werden in de medal plaza. “Het is het mooiste om het samen met je paard te doen. Ook voor de fokkers en eigenaren is het heel gaaf om je paard daar met die mooie deken te zien staan. Ik heb het gelukkig voorgaande jaren mee mogen maken op het paard. Dat is zo speciaal, die beleving is echt heel anders.” Saskia heeft ook de volle broer van haar hengst op stal staan. “Hij is nu drie jaar oud en ik heb hem samen met de fokker. Eigenlijk hebben we alle veulens na Fireball van hem opgekocht. Ik ben gek van die foklijn en verwacht er veel van.”

Alle lesklanten naar de finale

Saskia en haar zus Mascha hadden zeven leerlingen op het NK Dressuur. “Onze stalruiter Demi Feijs won brons bij de L2 paarden, Sterre Slosser won zilver in de L2 A-B en Robin Coenen won brons in de B paarden. Ze mochten allemaal finale rijden en daar zijn we heel trots op. Ik ben even trots op mijn eigen paard als op hun paarden. We hebben geweldig leuke dagen gehad in Ermelo en zijn enorm blij met de resultaten!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Digishots