Afbeelding

Minke Bosch: “Het was meteen liefde op het eerste gezicht”

Dressuur

Minke Bosch viel vijf jaar geleden op slag voor de Friese hengst Tigo. Ondanks dat de eerste keer rijden niet heel goed ging, besloot ze toch om door te zetten en haar ‘black beauty’ uiteindelijk te kopen. Ondertussen hebben ze flink de smaak te pakken in de dressuur en liggen er nog grote doelen in het verschiet.

Advertisement

Lange manen

“Tigo stond destijds op een stalling waar ik ging trainen met mijn eerste eigen paard”, steekt de amazone van wal. “Het was meteen liefde op het eerste gezicht. Tigo is een hengst, hij toont heel stoer en met zijn lange manen was ik als 16-jarig meisje meteen verliefd op hem.”

Vreemd

“De eerste keer met hem rijden ging niet zo heel vlot, want een Fries paard beweegt heel anders dan een warmbloed. Hij gooide me ook heel erg uit het zadel, het voelde dus enorm vreemd om op hem te rijden. Maar na een paar keer proberen, was ik zijn bewegingen gewend en hebben we hem gekocht.”

Basis

Bosch vond het erg belangrijk om een band op te bouwen met haar paard. “Ik vond het belangrijk om als 16-jarige de controle te hebben over een hengst. Dus we begonnen rustig met de basisoefeningen en zo trainden we verder tot ik met hem op wedstrijd kon.”

Wissels

 ”Op dit moment zijn we bezig met de vliegende wissels. Tigo kent zijn wissels al redelijk goed maar ze moeten nog beter worden afgewerkt. Ook proberen we de piaffe en de passage wat meer onder de knie te krijgen. Onze kwaliteiten zijn denk ik de uitgestrekte draf en de galop.”

Vooruitgang

Ondertussen rijdt de combinatie in België op niveau drie. “Ik ben het meeste trots op de vooruitgang die ik met Tigo heb gemaakt. Toen mijn ouders hem kochten waren er enkele mensen die dachten dat Tigo niet goed genoeg zou zijn en zeker niet hoog in de dressuur ging komen. Als ik nu kijk hoe ver we al gekomen zijn, mag ik zeker wel trots zijn denk ik. Ik zou graag nog een niveau hoger willen starten en nog lang van elkaar willen genieten. Ook hoop ik ooit een veulentje van Tigo te hebben.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Helena Massa