Afbeelding

Kirsten Oenema na overwinning Drentse kampioenschappen M1 met zelfgefokte Toto: “Gaaf dat het een jaar later weer lukt”

Dressuur

Na vorige jaar al de Drentse kampioenstitel in het L1 binnen te hebben gesleept, grepen Kirsten Oenema en de zelfgefokte Mister Toto van Hopstein (v. Glock’s Toto Jr. N.O.P) dit jaar ook het oranje lint op M1-niveau. Met een percentage van 66,3% op zak bereidt de combinatie zich nu voor op de Nederlandse kampioenschappen en de overstap naar het M2, om uiteindelijk het ultieme doel te bereiken: de grand prix.  

Advertisement

Risico

“Vrijdag hadden we de selectie waarbij we vijfde werden, we reden een fijne proef maar het kon nog wat spectaculairder”, legt de amazone uit. “Zaterdag hebben we wat meer risico genomen door er ietsje meer aan te blijven rijden. Dit pakte goed uit, al slopen er hierdoor wel wat kleine foutjes in. Vooral de tweede dag waren we echt tevreden over de punten van de proef. Nadat we de eerste dag gereden hadden, hoopten we een aantal plaatsjes te stijgen ten opzichte van de eerste proef, zodat we hopelijk een plekje voor het NK konden bemachtigen. Maar winnen hadden we niet verwacht, we zijn super blij en trots op de titel!”

Goede gangen

Over de kwaliteiten van de vos vertelt ze: “Vooral de middengalop en schouderbinnenwaarts gingen heel erg goed. Aan het halthouden, achterwaarts en de stap gaan we nog werken. Toto heeft drie hele goede gangen, kan gigantisch stappen en heeft een hele goede galop. Er is eigenlijk niks wat hij moeilijk vindt, alle oefeningen pakt hij zo op.”

Eerste veulen

Toto is in bezit van de opa en ouders van Oenema. “We hebben hem zelf gefokt, het is ons eerste veulentje uit onze eigen merrie Zinola, waarmee ik zelf ZZ zwaar heb gereden. Toto is een scherp paard, maar echt een schat. We zijn heel erg blij met hem en ik heb nog nooit zo’n fijn en goed paard gehad. Vorig jaar werden we al kampioen in het L1 en dat dat nu weer lukt een jaar later is echt heel gaaf.”

Alle tijd

De komende tijd focust de combinatie zich op de Nederlandse kampioenschappen. “Samen met mijn trainer Marten Luiten gaan we nog de laatste puntjes op de i zetten om te proef van afgelopen week te verbeteren. Verder trainen we rustig door, Toto is nog jong zat en heeft nog alle tijd. Uiteindelijk zou ik het wel heel gaaf vinden als ik met ons eigen gefokte paard grand prix zou kunnen rijden!”, sluit ze gedreven af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: NH Photo