Afbeelding

Margriet van Dijk Fries reservekampioen M1: “Farèl laat potentie zien voor het hogere werk”

Dressuur

Margriet van Dijk en Farèl v.d. Maria Louise (v. Alwin 469) zetten dit weekend goede resultaten neer op de Friese kampioenschappen die verreden werden in Harich. De combinatie scoorde 65,7% en 67,2% wat goed genoeg was voor de reservekampioenstitel in het M1.

Advertisement

Constant

“Ik ben natuurlijk superblij”, steekt de amazone van wal. “Over allebei de proeven ben ik heel tevreden, dit was in mijn optiek het hoogst haalbare. Natuurlijk jureert de ene jury soms hoger dan de andere, maar ik kreeg mooie cijferlijsten die klopten bij mijn gevoel. Farèl liep heel constant tijdens de proef en blonk echt uit in de uitgestrekte draf. Hij steeg echt op, wat heel fijn was.”

Goed stappen

Ze vervolgt: “De stap is voor ons altijd een punt om goed te onthouden. Hij kan heel goed stappen, maar is ook heel gevoelig. Hier moet ik altijd goed op passen. Verder wil ik de proef gewoon finetunen voor de volgende keer. De overgangen mogen scherper en netter, en we trainen door op het inzetten van oefeningen. Voor de rest wil ik eigenlijk lekker zo blijven rijden, als hij zo loopt is het gewoon genieten.”

Uitstraling

Van Dijk kocht de hengst toen hij 2,5 jaar oud was op advies van Ludo van der Weide. “Farèl werd als laatste uit de box gehaald, en toen ik hem zag sprak hij mij gelijk aan door zijn vriendelijke uitstraling. Toen hij los in de bak liep dacht ik: ‘Wauw, deze wil ik’. Dezelfde avond heb ik hem gekocht en de week er na stond hij bij mij op stal. Vanaf dat moment is het echt mijn maatje geworden.”

Hengst

Ondanks dat Farėl nog steeds een hengst is, merkt de amazone daar weinig van. “Het is natuurlijk een hengst, maar hij is echt zo onwijs lief. Met het beleren was hij altijd braaf en heeft hij nooit een pas verkeerd gezet. Hij gaat overal mee naar toe, het bos, het strand, les, fotoshoots en dus wedstrijden. Daarnaast hebben we de mazzel dat we op de fijne stal van mijn beste vriend Joey van der Grijp staan. Hier staat Farèl overdag namelijk de hele dag in het weiland, met allemaal merries om hem heen. Dit vindt hij heel gezellig en hij staat gewoon rustig gras te eten en toont daar helemaal geen hengstengedrag.”

Potentie

“Ook als we op wedstijd gaan is hij super braaf en red ik me alleen met hem. Dit is vooraf natuurlijk even afwachten omdat het een hengst is, maar op deze manier kan iedereen een hengst houden. Aan het begin van het trainen moest hij kracht opbouwen, waardoor hij niet altijd even voorwaarts was. Ik merk dat hij nu echt sterker wordt en met steeds meer gemak loopt. Hij laat potentie zien zien voor het hogere werk, dat is natuurlijk heel gaaf. Het is gewoon echt een super lief paard dat werkelijk alles voor mij wil doen.”

NK

Van Dijk is blij dat ze naar de Nederlands kampioenschappen mag. “Ik heb geen verwachtingen. Ik hoop weer zo’n fijne proef neer te kunnen zetten, dan ben ik al tevreden. Het is gewoon heel gaaf om daar te mogen rijden, dus we gaan er weer lekker van genieten.” Uiteindelijk hoopt de amazone zo ver mogelijk te komen. “Als we het over heel groot dromen hebben is dat natuurlijk de Grand Prix, maar mijn eigen doel is eerst de slipjas. Ik wil met Farèl heel graag subtop rijden.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Gerbrich Raap fotografie