Fleur van Dael met DH's Froliki
Fleur van Dael met DH's Froliki Nicole van Dael

Fleur van Dael wint bij de junioren: “Onze passie ligt bij de dressuursport”

Dressuur

Fleur van Dael was vier jaar geleden op zoek naar een springpaard om verder te kunnen in de springsport. De passie voor de dressuur kwam steeds meer naar boven en de combinatie komt nu succesvol uit bij de junioren. Bij de subtopwedstrijd in Nieuw en Sint Joosland werd ze met DH’s Froliki verdiend derde met 60,50% en wisten de tweede dag op te klimmen naar de eerste plaats met 62,50%. 

Advertisement

Springpaard

Fleur was samen met haar moeder Nicole op zoek naar haar eerste eigen paard. “Het was mijn droom om verder te komen in de springsport. We hadden gebeld naar een stal en zochten naar een paard tussen de vijf en zeven jaar. Ze hadden er wel één staan van zeven jaar, maar ze was enkel ingezet als fokmerrie. Ik was op dat moment twaalf jaar en we zijn meteen gaan kijken. Vanaf het eerste moment hadden we direct een klik met elkaar. Ze is een merrie met een handleiding, maar ik kon er meteen alles mee. Ze vertrouwd mij het meeste en andere mensen kunnen alles wel met haar doen als het op haar manier gaat.”

Junioren

In datzelfde jaar werden ze kringkampioen in de klasse B dressuur. Fleur vertelt “Ik ben haar zelf gaan opleiden en nadat we even gesprongen hadden heb ik de keuze gemaakt om in de dressuursport verder te gaan. Daar lag onze passie en we rijden nu sinds een jaar fanatiek mee bij de junioren. Twee jaar geleden maakte we de overstap naar de junioren, maar ik kwam er achter dat het nog niet helemaal af was. Ik heb haar even thuis gehouden om goed door te trainen. Daarna kwam corona om de hoek kijken en nu waren we er klaar voor. We hadden hard geoefend op het ontwikkelen van meer kracht en daardoor gaan de proeven haar gemakkelijker af.”

Stappen vooruit

De combinatie traint bij Jessica Leijser. “Zij weet precies hoe ik dingen over moet brengen op mijn paard. Dat matcht heel goed samen en dankzij haar lessen kom ik veel verder. De proeven bij De Kroo waren zeker nog niet perfect, maar we hebben flink wat stappen vooruit kunnen zetten. Vooral na een lange tijd thuis was ik erg tevreden. Ze kan hele grote wissels springen en heeft een goede galop. Haar draf wordt steeds beter en krachtiger. De jury vond ons een hele mooie combinatie en Froliki een paard met veel uitstraling. We straalden uit dat we een echte eenheid waren samen.”

Internationaal

De amazone is pas geleden geslaagd voor haar middelbare school en gaat na de zomervakantie bedrijfskunde studeren. “Mijn doel bij de paarden is om dit jaar ZZ-Zwaar te gaan rijden. Ik wil er dan wel helemaal klaar voor zijn en we hebben geen haast. Ik mag dit en volgend jaar nog bij de junioren rijden en het is een droom om een keer internationaal te starten. Naast Froliki rij ik ook nog een zelf gefokte vierjarige. Die doet het ook heel goed voor haar leeftijd en ik probeer zo hoog mogelijk te komen met beide paarden”, vertelt ze ambitieus. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Nicole van Dael