Romy Diemeer en Bonito C van de Wijdewormer
Romy Diemeer en Bonito C van de Wijdewormer

Romy Diemeer wint Inter II-debuut met haar Fries Bonito: “Hij blinkt uit in de piaffe en passage”

Dressuur

De achttienjarige amazone Romy Diemeer debuteerde met de door haar zelf opgeleide Fries Bonito C van de Wijdewormer (v. Dries 421) in de Intermediaire II. Ze wonnen de proef in Lisserbroek met 64,27%. 

Advertisement

‘Zat niet lekker in zijn vel’

De Fries kwam drie jaar geleden bij Romy op stal. “Hij was op L-niveau gereden door zijn vorige eigenaresse. Hij was een beetje scheef in zijn lijf en zat niet lekker in zijn vel. Mijn moeder is met haar en Bo aan de slag gegaan. Hij knapte zienderogen op van beter voer, goed hooi en veel naar buiten. We gaven hem goede zorg en de focus lag op het rechtrichten in de training. Hij kwam steeds beter in zijn vel te zitten en ik dacht misschien kan ik hem wel gaan rijden. Ik had toen niet echt een paard om op te rijden.”

In twee jaar naar de Zware Tour

Romy en haar moeder Rachel runnen een Friese paarden fokkerij in Heerhugowaard. “De merries zijn vaak drachtig en het kwam mooi uit om hem te gaan rijden. Het rijden ging steeds beter en we zijn begonnen met wedstrijden rijden in de M1. Vanaf toen is het super snel gegaan en moest hij de wissels leren. Die had hij ook snel onder de knie, dat hadden we nooit verwacht. Toen hij kwam was het een lompe Fries en nu is hij super fanatiek. We zijn in twee jaar tijd van de L doorgestroomd naar de Zware Tour. Het is voor mij ook allemaal nieuw, ik ben met de pony’s tot het Z gekomen.”

Begeleiding

“Zonder goede begeleiding was het nooit gelukt. Ik krijg één keer per wee les van Dirk-Jan Dekker en twee keer per maand van Hergen van Hall. De afgelopen twee jaar heb ik ook veel geleerd van Anouk Hansen binnen het Jeugdstimuleringsplan. Van iedereen pik ik wat op en het meeste van mijn moeder. We zijn pas sinds een halfjaar bezig met de eners. Hij snapt het wel, maar we moeten daarin nog wel de puntjes op de i zetten. Als de rest goed gaat en de eners gaan mis dan maakt het niet zoveel uit. Ik had me wel opgegeven voor Lisserbroek, maar we kwamen op de reservelijst. Ik had niet meer gedacht dat we konden starten. Voor de zekerheid had ik de proef nog wel een keer geoefend en twee dagen ervoor hoorde we dat ik mocht rijden. Zaterdag hebben we nog even geoefend en toen gingen de eners wel redelijk.”

Eners

Ze vervolgt “Tijdens ons debuut kreeg we alleen een onvoldoende voor de eners, we reden er 9 in plaats van 11. Daar gaan we nu goed op oefenen, maar we hebben ook niet zoveel tijd gehad om te oefenen. We hebben een kleine wedstrijdpauze ingelast wegens mijn eindexamens op school. Toen hij mee mocht naar Lisserbroek wist hij niet hoe snel hij van de wagen moest komen, zo leuk vond hij het. De piaffe en passage zijn zijn beste onderdelen. Ik ben heel fanatiek en wil hem graag iedere training iets leren. Ik ben nu 18 en Bo is 14 en ik denk dat hij nu op zijn top zit. Ik hoop nu in een stijgende lijn door te gaan en wil straks een aantal keer Grand Prix met hem rijden. Dan heb ik mijn doel bereikt en gaan we het wat rustiger aan doen.”

Afwisseling

“We wisselen veel af en gaan vaak naar het bos en het strand. Hij gaat iedere dag de wei in en gaat dan lekker rollen in de modderpoel. Hij moet wel paard blijven ondanks dat hij op hoog niveau loopt. Bo is super vrolijk en zodra ik merk dat dat hij het niet leuk vind dan stoppen we er meteen mee. Voor mij is het het belangrijkste dat hij blij is. We zijn echt maatjes samen en mijn ouders besloten een jaar geleden om hem over te kopen. Ik wil nu nog een keer Intermediaire II starten en dan mijn droom waarmaken in de Grand Prix!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Romy Diemeer