Marten Luiten - Fynona
World Equestrian Festival CHIO Aachen 2021
© DigiShots
Marten Luiten - Fynona World Equestrian Festival CHIO Aachen 2021 © DigiShots Leanjo de Koster

Marten Luiten wint Inter II-debuut met 71%: “Wanneer krijg je de kans om met Isabell Werth te trainen?”

Dressuur

De regerend Europees kampioen bij de young riders Marten Luiten debuteerde met zijn kampioensmerrie Fynona (v. Ampère) in de Intermediaire II. Ook dit debuut werd winnend afgesloten met ditmaal 71,54%.

Advertisement

Blijven oefenen voor perfectie

“Ik was er super blij mee”, steekt de ruiter enthousiast van wal. “De week ervoor heb ik nog een keer Lichte Tour gereden in Exloo om weer een beetje in het wedstrijdritme te komen. Dat ging goed en toen dacht ik, ik kan wel eeuwig blijven door oefenen thuis totdat het perfect is, maar daar kom je maar op één manier achter. Dat is in de ring. Ik kon me in Houten bijschrijven en het pakte heel goed uit.”

8’en en een 9

“Bij een debuut weet je toch niet helemaal wat je moet verwachten. Ik denk dat je in een proef weer andere dingen tegenkomt dan in de ring. Thuis gaat de piaffe heel makkelijk en nu dacht ze even, wat bedoel je nu. De eerste piaffe kwam ik iets moeizamer in, maar daarna pakte ze helemaal aan. Ik weet dat het nog niet helemaal perfect is maar er zaten ook hele goede onderdelen in. Voor de pirouette kregen we een 9 en beide series gingen heel mooi. Dat tikt lekker aan omdat ze dubbel tellen. Voor de serie om de twee, een piaffe en uitgestrekte draf en stap kregen we 8’en. De piaffe en passage is soms nog iets groen, maar voor de eerste keer in de baan was ik heel tevreden.”

Trainen met Isabell Werth

Hij vervolgt “Nu ik geproefd heb aan dit niveau wil ik het nog beter en verfijnder krijgen. We gaan hier zeker op doorwerken en als alles goed lijkt wil ik wel vrij snel U25 gaan rijden. We zullen toch kilometers moeten maken om het nog makkelijker te krijgen. Donderdag ga ik met Killer naar Kronenberg en rijden we mee bij de young riders. Volgende week gaat Johnny mee naar de laatste training in Aken. Dat is de zesde en laatste keer, de eerste twee keer heb ik Fynona meegenomen en daarna Johnny. Sinds september gaan we iedere maand naar Aken waar ik met een groepje training krijg op alle vlakken om te groeien als ruiter en combinatie. Toen ik werd gevraagd twijfelde ik even maar wanneer krijg je de kans om met Isabell Werth te trainen? Ik greep deze kans met beide handen aan en ik kan het alleen maar aanbevelen. Isabell komt na de training wel eens gezellig bij ons zitten en na de training kun je altijd bij haar terecht met vragen. Ze is heel open en toegankelijk. Het zijn iedere keer drie hele leerzame dagen en ik kijk uit naar de laatste bijeenkomst!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Digishots