Anne Hoogenboom en Izi Vita
Anne Hoogenboom en Izi Vita Foto: DigiShots

Anne Hoogenboom: “We hebben nog een lange weg te gaan, maar de kwaliteiten heeft ze!”

Dressuur

Iets meer dan twee jaar geleden kocht Anne Hoogenboom haar nu negenjarige Izi Vita (v. Apache), omdat haar toenmalige Subtoppaard helaas op achtjarige leeftijd overleed. Ondanks het feit dat Izi een delicate merrie is, hebben ze al veel mooie momenten mogen meemaken, zoals het worden van regiokampioen van Zuid-Holland in het Z2 en het winnen van de kleine finale op het NK in het ZZ-Zwaar. Afgelopen zondag maakten ze hun Inter I-debuut en zo timmeren ze langzaam aan de weg naar Anne’s droom: Grand Prix rijden. 

Advertisement

Talent 

Anne heeft in haar zoektocht veel paarden bezichtigd en proefgereden, maar uiteindelijk viel ze toch voor de vrij onervaren Izi Vita. “Izi was toen zeven jaar oud en stond nog steeds bij haar fokker, Stal Broos. Ze had nog niet echt wedstrijden gelopen en werd meer ingezet voor de fokkerij. Het is een volle zus van Gaudi Vita, het Grand Prix-paard van Joyce van Rooijen-Heuitink, en haar fokker wist zeker dat ook zij talent heeft voor de sport en wilde haar dan ook graag verkopen aan iemand met die ambities”, vertelt Anne. 

“Ze heeft veel in haar mars” 

Het talent heeft Izi Vita mee zitten, maar haar hete karakter kan haar soms nog wel eens in de weg staan. Het heeft Stal Broos dan ook redelijk wat tijd gekost om een goede match te vinden. “Voor mij is ze een droompaard, maar soms is het zoeken naar de juiste snaar. Het is een heel sensibel en gevoelig paard en een echte vosmerrie van Apache”, lacht ze. “Van begin af aan voelde ik dat ze heel veel in haar mars heeft. Ik moet alleen de goede knopjes weten te vinden, maar dat gaat beetje bij beetje steeds beter!” 

Sensibel 

De combinatie is twee jaar geleden begonnen met wedstrijden rijden op Z-niveau. “In twee jaar tijd zijn we tot de Inter I gekomen, mede dankzij de training van Jacquelina Fiechter. Ook zij ziet Izi’s potentie, maar ziet ook dat we niks kunnen afdwingen. Samen zoeken we telkens naar de juiste balans in aanspanning en ontspanning. Zondag reden we sinds lange tijd weer een wedstrijd en dat was meteen ons Inter I-debuut. In januari ben ik verhuisd en sinds eind mei staan de paarden ook aan huis, maar ik wilde Izi graag eerst even de tijd geven om te wennen, want voor zo’n sensibel paard als zij was die verhuizing wel pittig. Nu is ze mooi gewend en konden we weer op pad!” 

“Altijd een feestje met haar” 

“Ik kon haar zondag heel fijn losrijden, precies zoals ik het voor me zag. De planning liep alleen iets uit, waardoor ik er wat te lang op zat en we de scherpte verloren in de proef. Het drafgedeelte ging wel netjes, maar in de galop hadden we twee hele grote fouten. We kregen 61,99%, maar daar zaten wel een dubbeltellende 2 en 3 in. Dat was voor de pirouette en serie. Die kan ze normaal heel goed, maar het lukte nu gewoon even niet, omdat er wat scherpte miste en ze wat spanning had. Er zijn nog voldoende mogelijkheden tot verbetering. Ik vind het ook wel een pittige proef vergeleken met de Prix St. Georges-proef, dus het is natuurlijk ook een kwestie van wennen. Ik heb er alsnog wel heel erg van genoten. Het is altijd een feestje om met Izi op wedstrijd te gaan.” 

Karakterpaard

“Mijn echte doel is Grand Prix rijden. Daar heb ik alles voor over. We hebben beide geen ervaring op dat niveau, dus we hebben nog een lange weg te gaan, maar aan haar kwaliteiten zal het niet liggen! Het heeft tijd nodig, maar ik heb er alle vertrouwen in. Ze is pas negen en we zijn pas twee jaar echt bezig, dus we hebben ook nog alle tijd. Ook zou ik haar graag internationaal willen uitbrengen, want dat is iets dat ik nog nooit heb gedaan. We hebben daar in principe de punten al voor behaald, dus het lijkt me leuk om dat misschien komend jaar te kunnen doen. Voor de rest gaan we gewoon kijken hoe ze alles oppakt. Ook al duurt het lang, ik ga wel voor die Grand Prix. Overal waar we komen valt Izi op, het is een karakterpaard, maar ik denk met een enorm talent!”, sluit ze trots af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mphorses.nl is niet toegestaan