Lani Elsen en Lorenzo
Lani Elsen en Lorenzo Foto: Sophie Goesaerts Shots

Lani Elsen: “Dit bereiken na de lange weg die we hebben afgelegd is heel erg mooi”

Dressuur

Na een val raakte Lani Elsen het vertrouwen in haar paard Lorenzo volledig kwijt. De combinatie heeft sindsdien hard gewerkt om dat vertrouwen te herstellen en na de lange weg die ze hebben afgelegd, zijn ze nu begonnen met wedstrijden rijden. Afgelopen zondag reden ze in het Belgische Alken naar twee hele mooie scores welke goed waren voor de winst. 

Advertisement

Vertrouwensbreuk

Lani kocht de zesjarige Governor-zoon in oktober 2020, maar begon hem pas echt te rijden in augustus 2021. “Ik kwam van een brave pony, Saffier, af en was eigenlijk geen paarden gewend”, begint Lani. “De dag nadat Lorenzo bij ons op stal kwam, ben ik eraf gevallen. Dat heeft echt voor een vertrouwensbreuk gezorgd. Na een tijdje wilde ik hem wel weer een kans geven en zijn we rustig begonnen met vertrouwen opbouwen.”

“Ik moest hem een kans geven”

“We zijn toen begonnen met grondwerk. Niet alleen voor het vertrouwen tussen ons twee, maar ook om hem vertrouwen in zichzelf te geven. Daardoor is het enorm verbeterd en durfde ik in augustus weer op te stappen. Ik vond het heel erg spannend, maar ik moest hem wel eens kans geven. Hem zo laten staan was ook geen optie. We zijn vanaf 0 begonnen en zo kreeg ik langzaamaan weer vertrouwen in hem. Ik heb soms nog wel wat spanning tijdens het rijden, maar het gaat in ieder geval al veel beter nu.”

Sensibel

“Hij heeft enorm veel bloed en is daardoor heel sensibel. Ik moet zelf echt mijn stress onder controle houden om hem rustig te houden, want hij neemt snel het gevoel van de ruiter over. Als ik niet rustig ben, is hij dat ook niet. Aan de hand is hij daarentegen echt super braaf en helemaal niet bang.”

“Heel erg mooi”

Afgelopen zondag reed de combinatie in Alken, België, haar tweede keer wedstrijd. Ondanks alle spanning wisten ze met 70,60% en 78,20% bij beide proeven naar de eerste plaats te rijden. “De eerste proef, initiatieproef 1, reed ik een beetje afwachtend en voorzichtig, omdat ik heel veel stress had. Ik wist niet wat hij zou doen en of hij braaf zou zijn. Uiteindelijk was hij super braaf en heb ik de tweede proef, initiatieproef 2, veel fijner kunnen rijden. We haalden daar ook echt een topscore! Daar was ik natuurlijk super blij mee. Dit bereiken na de lange weg die we hebben afgelegd is heel erg mooi. Ik ben iedereen die ons altijd is blijven steunen ook heel erg dankbaar” vertelt ze. 

Potentie

Naast de mooie scores beloonde de jury Lani en Lorenzo ook met mooi commentaar. “We kregen te horen dat we een mooie combinatie aan het vormen zijn en dat ze zeker potentie zien voor de toekomst. Ik heb niet per se een doel voor de toekomst, dus ik wil gewoon stap voor stap kijken hoe ver we kunnen komen. Ik wil niks overhaasten en voor alles ruim de tijd nemen. We zien wel hoe ver we dan kunnen komen!”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Sophie Goesaerts Shots