Cheyenna Reinartz en High Five
Cheyenna Reinartz en High Five Foto: Dicapture Fotografie

Cheyenna Reinartz: “Heel erg trots op de proef die we reden”

Dressuur

Afgelopen zondag ging Cheyenna Reinartz met haar tienjarige High Five (v. Adjan) in Limbricht van start in de klasse Z1. Iets dat ze van tevoren nooit verwacht had gezien haar ziekte.

Advertisement

“Heel erg gaaf”

“Ik heb High Five sinds hij drie is, dus nu zo’n zeven jaar. Hij was toen net zadelmak, dus ik heb hem zelf opgeleid tot waar we nu zijn. We zijn samen begonnen in de B en rijden nu Z1. Ik wilde al heel lang Z rijden, maar door mijn ziekte was voorheen niet zeker of ik dat überhaupt ooit zou kunnen. Dat het nu gelukt is, is natuurlijk wel heel erg gaaf”, vertelt Cheyenna trots. 

Verminderde spierkracht

“Ik heb Ehlers-danlossyndroom, wat in mijn geval inhoudt dat ik verminderde spierkracht in mijn bovenbenen en -armen heb. In mijn handen doen de spieren het ook niet zo goed, waardoor de teugels goed vasthouden best moeilijk is. Die glijden eigenlijk continue door mijn handen heen, waardoor ik ze telkens weer opnieuw moet oppakken. Deze ziekte wordt niet erkend in de parasport, waardoor ik geen paradressuurwedstrijden mag rijden. Ik mag gelukkig wel met hulpmiddelen rijden”, legt Cheyenna uit. 

“Heel erg trots”

“Begin april reden we ons Z1-debuut. Dat was voor mij natuurlijk echt geweldig om te doen, omdat dat mijn doel was, en we werden zelfs eerste! Afgelopen zondag reden we onze tweede wedstrijd in het Z. Doordat alles een beetje uitliep en wij later moesten starten dan gepland, was ik erg moe tijdens de proef. Ik heb normaal altijd een hele strakke planning met losrijden vanwege mijn gezondheid, want ik houd lang rijden niet zo goed vol. Dat liep nu een beetje in de soep, dus ik ben al heel erg blij met en trots op het feit dat we zo’n goede proef hebben kunnen rijden!” De combinatie reed met 63,86% naar de vijfde plaats. 

Rolstoel 

“Ik nam zondag voor het eerst mijn rolstoel mee op wedstrijd en vond het wel heel erg spannend om te zien wat mensen daarvan zouden vinden, want ze zijn het natuurlijk niet gewend op een gewone wedstrijd. Mensen keken er wel naar, maar aan de andere kant deden ze er niet moeilijk over. Ik had het erger verwacht, dus het was heel erg fijn om te zien dat mensen er goed op reageerden en niet moeilijk over deden!”

Grand Prix-droom

“High Five was vroeger altijd heel erg zenuwachtig op wedstrijd. Dat is hij nu heel af en toe nog wel eens, maar toen we zondag richting de ring gingen, kreeg ik echt het gevoel dat hij mega enthousiast was en het heel erg leuk vond! Ik zou graag zo ver mogelijk willen komen, dus Grand Prix rijden is wel echt mijn grote droom. Net als nu met het Z rijden is het natuurlijk wel de vraag of mij dat gaat lukken, maar we werken er in ieder geval keihard voor samen met mijn instructrice Mascha van Es!”, sluit Cheyenna af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: DigiShots