Demi Haerkens en EHL Daula - Kronenberg 2022
Demi Haerkens en EHL Daula - Kronenberg 2022 Foto: Foto4U

Demi Haerkens over winst WK-observatie: “Ik kan het nog steeds niet geloven”

Dressuur

De Nederlandse ruiters van het Para-dressuurteam waren dit weekend in Kronenberg goed op dreef op de internationale wedstrijd die ook gold als observatie voor het WK in Herning. Het team, bestaande uit Sanne Voets, Frank Hosmar, Maud de Reu en Demi Haerkens, werd tweede in de landenwedstrijd.

Advertisement

“Enorm gaaf”

In Grade IV ging de strijd vooral tussen meervoudig Paralympisch Kampioen Sanne Voets en Demi Haerkens, die pas sinds kort een combinatie vormt met de veertienjarige EHL Daula (v. Gribaldi). “Ik heb bijna drie jaar gezocht naar een opvolger voor Dude, dus om zo’n comeback te kunnen maken met zo’n leuk paard is enorm gaaf. Ze is heel erg werkwillig en valt op door haar stille aanleuning, ritme en takt. Ze heeft drie enorm goede gangen en heeft heel veel plezier in de wedstrijden. Ik kan er eigenlijk weinig slechts over zeggen. Het is echt een speciaal paard!”, vertelt Demi.

Team

“Ik ben EHL Horses dan ook ontzettend dankbaar voor deze kans en dat ze mij dit toevertrouwen. Ze zijn er bijna elke wedstrijd bij om ons te supporten en leven ontzettend mee, maar geven ons tegelijkertijd alle vrijheid. Ook mijn trainer Arthur Verbroekken is er altijd bij. Hij is echt een beetje mijn steun en toeverlaat en weet precies wat ik nodig heb op de momenten waarop ik moet presteren. We beleven dit avontuur echt met z’n allen!”

“Ze voelt heel safe”

“Ik rijd Daula pas sinds midden april, maar we hebben al best wat wedstrijden gereden samen. We wilden dit wedstrijdseizoen toch nog graag meerijden, dus toen we twee weken een combinatie waren, hebben we onze eerste internationale wedstrijd gereden in Waregem. Dat ging al heel erg goed, dus daarna hebben we nog wat kleine wedstrijden meegepakt. Het NK was ook al een observatie, dus we hebben in korte tijd toch al best wat ervaring kunnen opdoen als combinatie! Ze voelt heel safe aan en is meer een binnenvetter dan een paard dat spooky gaat doen, dus ik maakte me niet echt druk om de entourage in Kronenberg.”

“Ik kan het nog steeds niet beseffen”

Op vrijdag ging de combinatie van start in de Teamtest. Hier wisten ze met een score van 75,63% Sanne Voets net voor te blijven en de eerste plaats op naam te schrijven. “Ik wist dat ik een goede proef had neergezet, maar het was voor mij wel extra speciaal om te winnen van een meervoudig Paralympisch Kampioen! Het heeft wel even geduurd tot ik het kon geloven en ik kan het eerlijk gezegd nog steeds niet helemaal beseffen. Het is heel fijn om te zien dat ons harde werk wordt beloond.”

Hitte

Ook zaterdag wist de combinatie met 75,41% de concurrentie voor te blijven en de winst te pakken. “Het was bijna 35 graden en wij moesten midden op de dag starten, maar dat kan ook op een kampioenschap gebeuren. Het was daardoor een goede oefening en we hebben er met z’n allen voor gezorgd dat alles goed voorbereid was, voor zowel het paard als voor mij. Mijn prioriteit lag vooral bij Daula’s afkoeling, dus ik ben heel blij dat alles zo goed gegaan is. Dat daarna bleek dat we ook nog anderhalf procent hoger haalden dan Sanne, is heel erg gaaf”, vertelt ze trots. 

“Heel speciaal”

Bij de Kür op Muziek was de zege daarentegen wel voor Sanne Voets. Door een kleine fout kwamen Demi en Daula op de tweede plaats te staan met een mooie score van 77,63%. “De muziek stond veel harder dan dat ik bij de soundcheck had aangegeven en het was opeens tien graden kouder dan de dag ervoor, dus Daula was aardig heet”, lacht Demi. “Daardoor werd het beeld spectaculairder, maar draafde ze ook aan in het stapgedeelte. Dat kostte ons wel onze eerste plek denk ik, dus dat is zuur. Voor de rest scoorden we super, dus ik ben heel blij met het gevoel dat ze me gaf en hoe alles is gegaan. Je rijdt de ring in en haar oortjes gaan naar voren. Ze weet gewoon dat het dan moet gebeuren en dat is een heel speciaal gevoel!”

WK Herning

“Ik schrok eerst wel toen ik hoorde dat ik in het team geplaatst was, want de beste ruiters zitten erin. Ik wil een goed resultaat neerzetten voor het team, dus dat ik deze keer het beste teamresultaat heb kunnen neerzetten, geeft een heel goed gevoel. Ik heb voor mijn idee echt mijn steentje bij kunnen dragen, dus daar ben ik heel blij mee! Daula krijgt nu een paar daagjes vrij en daarna gaan we trainen voor de laatste observatie in Grote-Brogel. Ik hoop dat we goed genoeg zijn om mee te kunnen gaan naar Herning, maar TeamNL heeft nu eenmaal hele goede ruiters. De eerste observaties hebben we laten zien dat we kunnen presteren, ondanks het feit dat we nog niet zo lang een combinatie zijn. Ik denk dat we goed op weg zijn en hoop dat vol te kunnen houden. Ik ga er in ieder geval met een goed gevoel heen!”, sluit Demi af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan  

Foto: Foto4U