Afbeelding
Rudmer Zwerver

Pony hoogstwaarschijnlijk gedood door wolf: “Ik kan het nog niet beseffen, het is heel onwerkelijk”

Algemeen Wolvenleed

Gisterochtend kreeg Fenna Devos uit Friesland het hartverscheurende bericht dat haar pony Dest hoogstwaarschijnlijk door een wolf is gedood. 

Advertisement

Vermoede

“Dest stond tijdelijk bij iemand anders om haar drachtig te krijgen”, begint Fenna. “Ze liep daar nu een aantal weken en ze was ook drachtig. Ik zou haar eigenlijk komende maandag weer gaan ophalen, maar gisterochtend kreeg ik een telefoontje dat ze overleden was. Ze vermoedden meteen al een wolf, maar ik was zelf nog een beetje sceptisch in het begin. Het is niet niks om een dier van rond de 150 kilo te doden.”

“Enorme gaten”

“We kwamen bij het weiland aan en toen zagen we vrijwel meteen dat het op de hals gericht was. Aan beide kanten zagen we de tandafdrukken van de boven en onder snijtanden. Er zaten enorme gaten in haar hals. Ze is uiteindelijk door een slagaderlijke bloeding overleden.”

Onwerkelijk

“Het is heel onwerkelijk. Gisteren was ik vooral overstuur, maar nu voel ik me heel leeg. Ik kan niet beseffen dat dit echt gebeurd is en dat het mijn pony was. Het is echt bizar. Er waren een paar kilometer verderop wel al wolven gezien, die ook al schapen hebben gedood, maar we hadden nog niks over een pony gehoord.”

DNA-test

“Ze wilden in eerste instantie geen DNA-test doen om te kijken of het ook daadwerkelijk een wolf is geweest, omdat ik een particulier ben. Er is wat ophef geweest en ik heb wat hulp gehad, dus uiteindelijk zijn ze wel nog DNA komen afnemen. Ik verwacht volgende week of de week erna de uitslag te krijgen, mits ze nog iets kunnen vinden. Wij hadden Dest al uit het weiland weggehaald, omdat we dachten dat ze toch geen DNA meer kwamen afnemen, dus het is nog maar de vraag of ze überhaupt iets kunnen vinden.”

Zorgen

“Ik denk zelf dat mensen met grote paarden zich niet echt zorgen hoeven te maken. Die zijn toch een minder gemakkelijke prooi. Mensen met veulentjes en kleine pony’s moeten gewoon gewaarschuwd worden en op de hoogte zijn van het feit dat dit kan gebeuren. Zij kunnen ’s nachts jammer genoeg eigenlijk niet meer in de wei blijven”, sluit Fenna af. 

Bron: De Hoefslag