Karin Bretz met Juleena
Karin Bretz met Juleena Eline van Dalen fotografie

Subtop | Karin Bretz: “Ik had het niet verwacht om te winnen”

Dressuur

Karin Bretz wist beide proeven in de klasse ZZ-Zwaar op haar naam te schrijven met haar zelf gefokte Juleena (v. Everdale). De proeven in Neerijnen werden beloond met 63% en 65,29%.

Advertisement

Zelf gefokt

Karin heeft de bruine merrie zelf gefokt. Ze vertelt “Haar moeder had ik voor de sport gekocht, maar ze had geen interessant fokpapier met haar springafstamming. Ze kreeg een blessure en ik wilde het nog wat langer de tijd geven, waarna ik haar liet dekken. Ze kon goed lopen en had een fijn karakter, daar wilde ik er nog wel één van. De blessure is helaas niet goed gekomen, maar ik heb er een hele fijne nakomeling aan over gehouden. Ik heb Juleena zelf opgeleid en ze heeft een heel meewerkend karakter. Ze is wel wakker, maar is altijd eerlijk en wil het werk graag voor me doen.”

Hippische duizendpoot

Afgelopen september maakte de combinatie de overstap naar het ZZ-Zwaar. “We werden tweede met 64% op ons debuut en daarna kwam er weer een lockdown. Ik vind outdoorwedstrijden toch fijner en we zijn nog twee keer gestart voordat we in Neerijnen reden. Er kunnen nog genoeg dingen beter, maar ze was toch een klein beetje gespannen. Dan vind ik het moeilijk om haar de hele proef op het achterbeen te houden. Ze beheerst alle oefeningen en er is niets wat ze niet voor een zeven of hoger kan. We kregen voor de series mooie punten en het is nu de kunst om voor alle onderdelen een zeven te scoren. Ik had het zeker niet verwacht om beide proeven te winnen want ik had goede paarden gezien”, vertelt Karin als echte hippische duizendpoot als docent in het hippisch onderwijs en instructeur. 

Lichte Tour

De juryleden schreven ‘genoten van de harmonie en vriendelijk voorgesteld’. “Ik vind het goed dat de harmonie steeds belangrijker wordt in de sport. We zijn een paar keer wezen lessen bij Seth Boschman en dat is heel goed bevallen. De tips sluiten heel goed aan bij hetgeen waar we zelf mee bezig waren. Ik zou heel graag een veulen van haar willen, maar ik wil ook heel graag Lichte Tour rijden. De oefeningen kent ze, maar moeten nog meer bevestigd worden. Ik heb nu gekozen voor de sport en dan wil ik eerst kijken hoe ver we kunnen komen. Misschien dat ik haar volgend jaar laat dekken”, besluit Karin. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Eline van Dalen fotografie