Dominique Filion - Dettori
CSI Twente 2022
© DigiShots
Dominique Filion - Dettori CSI Twente 2022 © DigiShots DigiShots

Dominique Filion scoort hattrick tijdens internationaal debuut: “Dettori heeft heel veel geleerd”

Dressuur

Dominique Filion bracht de zwarte KWPN-hengst Dettori (v. Desperado N.O.P.) voor het eerst internationaal uit in de Lichte Tour. De combinatie wist zowel de Prix St. Georges (73,77%) als de Intermediaire I (69,79%) te winnen tijdens CSI Twente in Geesteren. 

Advertisement

Tevreden voor de eerste keer

“Ik wist wel dat het groot was, maar het was nog veel groter dan ik dacht”, vertelt Dominique over het wedstrijdterrein. “Het was een hele mooie wedstrijd en we hadden lekker weer. Het was jammer dat er zo weinig inschrijvingen waren. We kwamen donderdag aan voor de vet-check en we mochten even in de hoofdbaan rijden. De Prix St. Georges werd zaterdag verreden maar in de tussenliggende tijd mochten we niet meer in de hoofdbaan trainen. Toen ik zaterdag de ring binnen reed zaten er toch twee dagen tussen voor hem. Dettori liep een goede proef met een paar kleine dingetjes, maar dat hou je altijd. We hadden een goede score en ik was heel tevreden voor de eerste keer internationaal.”

Bang in de ring

“Vandaag in de Intermediaire I was hij echt een beetje bang. We waren maar met drie deelnemers en alle paarden draaiden om richting de A. Ik weet niet precies waarom of wat ze zagen, maar het was wel jammer. De score was nog steeds wel goed maar de keren dat hij omdraaide kostte natuurlijk wel punten. Hij kan makkelijk 74/75% lopen en dat was nu wel jammer. Ook in de onderdelen daarna merkte je toch nog wel wat spanning”, vertelt de amazone. “Normaal gesproken mag je tijdens internationale wedstrijden nog wel een keer de baan in. Daar was nu helemaal geen kans meer voor en het was een hele grote baan met een baan erin. Het was best wel spannend en zeker voor de paarden die nog niet zoveel ervaring hebben is het niet heel makkelijk.”

Kilometers maken

“Ik heb nog niet zoveel wedstrijden met hem gereden. Ik wil graag een paar grotere wedstrijden rijden en ook internationaal zodat ik me ook kan meten aan de anderen. Het was nu niet zo spannend, in mijn beleving zouden er heel veel deelnemers zijn want het heeft wel de allure van een mooie internationale wedstrijd. Dettori heeft heel veel geleerd en het is voor ons belangrijk dat we kilometers gaan maken en ervaring op doen. Ik wil heel graag naar Aken met hem, maar dat is een grote wedstrijd en meestal mogen de Grand Prix-deelnemers een Lichte Tour-paard meenemen. Het is dus nog even afwachten of we mogen starten en anders ga ik wellicht een andere internationale wedstrijd zoeken. Als je zo’n goed paard hebt is het leuk om mee te rijden!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Digishots