Nicole van Niedek met Ziezo
Nicole van Niedek met Ziezo Ellen Duvekot-Tiebosch

Subtop | Nicole van Niedek wint Grand Prix-debuut met 67%: “Trots op mijn spring gefokte paard”

Dressuur

Nicole van Niedek maakte afgelopen zondag haar debuut in de koningsklasse van de dressuur: de Grand Prix. Dat deed ze voortreffelijk door de proef op haar naam te schrijven met 67,34%. Natuurlijk deed ze dit niet alleen, maar met haar grote vriend Ziezo (v. Tenerife VDL). 

Advertisement

1,90m groot

De combinatie stond op een unanieme eerste plaats bij beide juryleden. “Mijn opa heeft hem als jaarling gekocht en Ziezo is nu achttien jaar. Mijn moeder heeft hem eerst gereden tot het ZZ-Licht en toen was het de bedoeling dat hij verkocht werd. Hij is 1,90m groot en fors gebouwd en daardoor niet zo heel commercieel. Mijn moeder heeft hem van mijn opa gekocht en ik rij hem nu zelf alweer negen jaar. We zijn in het Z2 begonnen en hebben daarna alle klasses doorlopen. Ook hebben we nog een poosje young riders gereden. Ik ben zelf een paar jaar wat minder fanatiek geweest met wedstrijden omdat ik naar de andere kant van het land ben verhuisd.”

Er vol voor gaan

Het was een droom van Nicole om Grand Prix te rijden. “Twee jaar geleden behaalden we ons startbewijs en toen heb ik gezegd ik wil er nu echt voor gaan. Ziezo wordt ook ouder en als we het willen proberen moeten we het nu gaan doen. Op dat moment heb ik mijn kantoorbaan opgezegd en ben ik fulltime in de paarden gaan werken. Ik kan niet van hem verwachten dat hij Grand Prix loopt als ik de hele dag op de stoel zit. Toen is het balletje gaan rollen. Eerst waren er door corona geen wedstrijden en ik wilde het goed voor elkaar hebben. Afgelopen zondag kwam mijn droom dan eindelijk uit.”

Pensioen

“Ik was opgelucht toen de proef klaar was. De zenuwen kon ik voor mijn doen best wel goed onder controle houden, maar ik vond het wel erg spannend. Ziezo is een spring gefokt paard en de galoponderdelen liggen hem goed. Hij springt hele makkelijke en rechte wissels. De draftour kan hij ook goed, maar hij mist wel een beetje de aanleg voor de piaffe en passage. Ik was blij met mijn proef en het was de eerste als de laatste keer. Hij gaat in principe met pensioen en komt op stal bij een lesklant van mij. Dit was het maximale wat ik eruit kon halen en ik vind het een fijn idee dat hij een stapje terug kan doen. Ik ben heel erg trots dat hij dit gedaan heeft met zijn grote lijf, maar hij moest het echt wel uit zijn tenen halen.”

Opvolger

De amazone werkt bij Stal Korenbloem in Weert en zal niet zonder paarden komen te zitten. “Ik rij de hele dag en heb zelf ook nog een zevenjarige Dream Boy-merrie met de fokker samen. Ik denk dat dat wel een paard is met aanleg voor het hogere werk. Ik hoop dat zij de opvolger kan worden van Ziezo. Het is een droom om grote wedstrijden met haar te rijden”, vertelt Nicole. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Ellen Duvekot-Tiebosch