Devenda Dijkstra - Hero
Roelofsen Horse Trucks Dressuur Competitie Finale © Digishots
Devenda Dijkstra - Hero Roelofsen Horse Trucks Dressuur Competitie Finale © Digishots DigiShots

Devenda Dijkstra over Grand Prix-debuut: “Hero heeft een fantastische instelling”

Dressuur

Devenda Dijkstra debuteerde afgelopen zondag met de door haar zelf opgeleide Hero (v. Johnson) in de koningsklasse van de dressuur, de Grand Prix. De combinatie werd derde op de wedstrijd in Den Hoorn met 69,57%. 

Advertisement

Kilometers maken

De ambitieuze amazone vertelt over haar proef “Ik heb het heel lang uitgesteld om te gaan starten. Ik zei tegen mezelf dat we er nog niet klaar voor waren. Twee weken geleden dacht ik, ik geef me maar gewoon op. Om goed te worden in de Grand Prix moet je toch kilometers maken. Ik zag de wedstrijd als oefening, een meetmoment om te weten waar we zouden staan op dit niveau. Dat pakte best wel goed uit. Ik had het wel leuk gevonden om zonder foutjes nog hoger te scoren, maar die moeten er eerst nog uit.”

Lievelingsonderdeel

“Een week voor de wedstrijd bedacht ik me ineens dat we de zigzag nog moesten oefenen. Hero doet niet moeilijk en loopt de oefening gewoon door. Hij voelde super fijn aan op de wedstrijd alsof ik alle controle had. De foutjes waren wel echt mijn fout. In de serie om de twee telde ik verkeerd en in de piaffe hadden we een kleine storing. Ik wilde hem iets teveel helpen, terwijl dat wel ons lievelingsonderdeel is. Het is wel jammer om foutjes te maken in de sterke en dubbeltellende onderdelen”, vertelt ze. 

Cijfers

Ze vervolgt “Voor de piaffe die mis ging kregen we een 3, maar voor de andere 8’en. Voor het binnenkomen kregen we ook een 8 en voor het achterwaarts. Nu moet ik leren om de proef zelf nog netter af te maken. Hero gaat met heel veel gemak door de proef heen. Hij heeft een fantastische instelling en hij wilt geen fouten maken. Vroeger was hij heel scherp en nu is hij dat op een fijne manier. Ik heb nog geen tweede wedstrijd opgegeven, maar ik hoop nog hogere scores neer te zetten. Deze wedstrijd geeft ons veel motivatie.”

Zelf opgeleid

Hero is in eigendom van Devenda’s verloofde Laurens van Lieren en van Jan Pieter Dalsem. “De hele weg naar de Grand Prix heb ik zelf met Hero doorlopen. Daar ben ik super trots op, ik heb het nu wel echt afgemaakt. Kaderwedstrijden rijden lijkt me heel erg gaaf. We gaan eerst nog een paar keer naar een gewone wedstrijd en proberen mee te blijven draaien bij de rest. Laurens was voor de eerste keer ook heel tevreden. De jury zei nog als je geen foutjes had gemaakt had je zo 72% kunnen rijden. Ik kijk uit naar de volgende keer”, besluit Devenda. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Digishots