Afbeelding

Amber Hoogeveen: “We hebben allemaal altijd in Nina geloofd”

Dressuur

Zaterdag reden Amber Hoogeveen en Nina fan Up to Date (v. Anders 451) de tweede selectie van de Friese Kampioenschappen op CH Oranjewoud. De combinatie keerde huiswaarts met scores van 211 en 205,5 en is hiermee geselecteerd voor het FK op Z2-niveau. 

Advertisement

Leren

“Voor mijn gevoel ging de proef best wel fijn. Er zaten geen grote fouten in, één wissel was wat hectisch maar verder geen storingen”, steekt de amazone van wal. “Het drafgedeelte had iets flitsender gekund. Gemiddeld reden we naar 59,5%, zelf had ik natuurlijk iets meer gehoopt maar ook dat hoort bij de sport natuurlijk. Van de opmerkingen op het protocol kunnen we alleen maar weer leren voor de volgende wedstrijd.”

Wissels

De amazone is blij dat het vele trainen zijn vruchten afwerpt. “Haar galopgedeelte was eigenlijk het fijnst. Daarnaast gingen haar vliegende wissels heel erg goed, op de laatste na. Hier heb ik de laatste maanden ook echt hard op getraind. Het principe van de wissel leerde ze heel snel, maar ze waren altijd heel heftig. Ik ben heel blij dat hier nu wat rust in komt en ze ze ook wat simpeler gaat springen.”

Aanbod

De Friese merrie is al vier jaar in eigendom van de familie Hoogeveen. “Zeven jaar geleden verhuisden we met onze andere Friese merrie Hedwich naar stal Braaksma, waar Nina ook gestald werd. De fokkers van Nina vroegen mij na een paar maanden of ik Nina wilde rijden en later ook uitbrengen in de sport. Mijn zus Esmee en ik reden samen op Hedwich en hadden allebei wedstrijdambities, dit is natuurlijk niet altijd gemakkelijk met één  paard”. De amazone hoefde niet lang na te denken voordat ze op het aanbod om Nina te rijden in ging. “Ik ben nog steeds ontzettend blij dat ik die kans heb gekregen destijds. Zo kon Esmee Hedwich uitbrengen en ik Nina.”

Overgekocht

De combinatie is samen in de B begonnen. “We hebben samen alle klassen doorlopen. Mijn ouders hebben Nina vervolgens op 5-jarige leeftijd overgekocht van de fokkers die haar wegens persoonlijke omstandigheden moesten verkopen. Ik ben ze daar ontzettend dankbaar voor.”

Sport

“We hebben allemaal altijd in Nina geloofd”, vervolgt Hoogeveen. Onder begeleiding van Kenna Bakker en Marc Peter Spahn traint ze door. “Nina werd kroon op de keuring en het sport predicaat volgde ook snel. De afgelopen vier jaar hebben we ook onderdeel uitgemaakt van Mei Grand Prix Nei Grand Prix onder leiding van Bo Oudhof. Hierin heb ik ook ontzettend veel geleerd. Momenteel zijn we Z2 dressuur en moeten we nog één winstpunt voor de klasse ZZ-licht. In de trainingen ben ik nu bezig om de proeven constanter krijgen en uiteraard ook al wat ZZ-licht onderdelen aan het meenemen.”

Ultieme doel

“Het ultieme doel en mijn grootste doom is toch wel om het Elite predicaat te behalen met Nina. Ze is nu tien jaar dus als de gezond mag blijven dan hebben we nog wel een aantal jaar te gaan om dit te bereiken”, sluit de amazone gedreven af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Simone Te Selle fotografie