Afbeelding

Jillian Stuger na ZZ Zwaar-debuut: “Als ruiter nog een extra schepje erbovenop doen”

Dressuur

Jillian Stuger en de Chippendale-zoon Harrison K.F. maakten deze week hun succesvolle debuut op ZZ Zwaar-niveau in Maassluis. Met een percentage over 65% keerde de combinatie huiswaarts met een winstpunt en een tweede prijs. “Super blij en dik tevreden”, laat Stuger enthousiast weten.

Advertisement

Begeleiding

“Harrison is in eigendom van mijn moeder en een vriend van ons en staat al bij ons sinds hij drie jaar oud was”, begint de amazone te vertellen. “Mijn moeder is hem aan het klaarmaken voor de Grand Prix en ik kan hem ook lekker rondsturen in de ring, het is heel fijn dat ik onder deze begeleiding de kans krijg om de Subtop te ervaren.”

Eeuwige kleuter

“Harrie is een een soort eeuwige kleuter, hij heeft altijd lol met zichzelf”, vervolgt ze lachend. “Hij zal je er nooit afgooien en is hartstikke braaf, maar je moet wel opletten en blijven rijden. Dat is een superleuke uitdaging, omdat je er dan zelf ook het hoogst haalbare uit kan halen. Een paard dat alle knoppen erop heeft zitten is geweldig, maar zeker voor mijn eigen leerproces is het fijn dat ik niet alleen hoef te zitten en te sturen.”

Dankbaar

Stuger heeft voorheen het Z2 bereikt met haar voormalige pony en stelde deze klasse opnieuw ter doel tussen de paarden. “Eenmaal in het Z kwam het ZZ-licht er ook nog bij. Vorig jaar heb ik ook nog twee keer Young Riders gereden om ervaring op te doen, hierdoor merk ik ook dat de wedstrijden ons makkelijk afgaan. De hele ervaring met slipjas aan en rijden tussen de grote namen, het ging me niet eens om de punten, maar het feit dat je er bent gekomen is al heel wat”, vertelt ze enthousiast. “Ik ben heel dankbaar dat ik deze ervaringen zo mee kan pakken en dat het op deze manier mogelijk wordt gemaakt.”

Fijne kneepjes

De combinatie bemachtigde een tweede plek op het ZZ Zwaar-debuut. “Ik was heel blij en Harrie liep superfijn. We krijgen steeds meer de fijne kneepjes door, waardoor het rijden steeds beter gaat. Natuurlijk kan het altijd mooier, want zelf ben ik ook nog onervaren op dit niveau, maar we hebben fijn gereden dus daar ben ik heel tevreden over. Harrie was braaf, al met al was het gewoon heel leuk. De verfijningen mogen nog iets fijner, maar Harrie doet zijn ding wel, het is aan mij als ruiter de taak om er nog een schepje bovenop te doen.”

Groeien

Harrison is niet het enige paard dat door Stuger en haar moeder wordt opgeleid. “We hebben samen een bedrijf waar we paarden zadelmak maken, opleiden en trainen tot hogere niveaus. Het is heel fijn dat we het samen zo leuk hebben met elkaar en dat we samen de weg afleggen om zowel onszelf als de paarden te laten groeien, daar ben ik heel dankbaar voor”, sluit ze af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan  

Foto: Denise van der Plas