Afbeelding

Kimberlin van Dam: “Ik wilde Lennox niet zomaar opgeven”

Dressuur

Ruim die jaar terug werd Kimberlin van Dam op slag verliefd op de destijds driejarige Lennox ( v. Le Vivaldi). Ondanks dat ze vol goede moed aan het opleiden begon, spatte haar droom na een halfjaar ruw uiteen toen de vos ernstig ziek werd. Na een lange weg maakte de combinatie onlangs hun debuut in het M1 en hebben ze de stijgende lijn weer te pakken.

Advertisement

Vage klachten

“Ik wilde absoluut geen vos, maar toen ik hem voor het eerst zag was ik gelijk verkocht. Het was liefde op het eerste gezicht”, steekt de amazone lachend van wal. “Van Dam kocht de Duits-gefokte ruin bij Gestut Sprehe. “Toen ik hem een halfjaar had werd hij heel ziek. Hij had vage klachten, bulten en liep niet helemaal goed. Ik heb er toen een dierenarts bijgehaald die constateerde dat hij licht atactisch werd, waarna ik te horen kreeg dat ik er goed over na moest denken of ik hier tijd in wilde stoppen.” 

Karakter

De amazone besloot niet gelijk de handdoek in de ring te gooien en nam Lennox mee naar paardenarts Erik Laarakkers. “Je zag steeds meer van de ataxie, dus ik wilde weten waar ik aan toe was. Eenmaal daar werd er geconstateerd dat hij de ziekte van Lyme had, waar een behandeling, medicatie en twee jaar aan rust volgden”, legt Van Dam uit. Ondanks alle tegenslagen, heeft ze er geen moment aan gedacht om de ruin op te geven. “Het is zo’n ontzettend lief en goed paard dat ik hem niet zomaar op wil geven. Hij heeft een heel goed karakter, dus ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om er niet vol voor te gaan.”

In de ring

Onlangs maakte de combinatie hun wedstrijddebuut in het L1 waar ze 203 en 210 punten scoorden. “Het was de bedoeling dat ik Lennox op zou leiden voor de verkoop in de periode dat mijn zelfgefokte veulen zou opgroeien, maar ondertussen ben ik zo verliefd geworden dat ik hem niet meer weg doe. Hij blijft lekker bij mij”, vervolgt ze lachend. “We zijn nu bezig om ervaring op te doen voor het M, maar we doen het rustig aan, want hij heeft natuurlijk wel drie jaar van zijn opleiding gemist. Gelukkig wordt hij steeds scherper en merk ik dat hij zich steeds fitter voelt, het zou fijn zijn als hij met zo’n slechte start uiteindelijk toch volledig de sport in kan.”

Blij

“We moeten nog hard werken aan bepaalde oefeningen, maar omdat hij zo groot is, oogt hij heel imposant in de ring. Lennox is altijd bij de les, niet kijkerig en echt ontzettend braaf. De komende tijd trainen we lekker door en aankomende winter begin ik met het opleiden van mijn ondertussen driejarige paard. Ik hoop met Lennox zo ver mogelijk te komen, al blijft het natuurlijk belangrijk dat hij er niet onder gaat lijden. Het allerbelangrijkste is dat hij gezond blijft en dat hij zich goed blijft voelen. De paarden moeten blij zijn”, sluit ze gedreven af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan  

Foto: Suzanne de Ruiter