Afbeelding

Frederique van der Linden over Z-debuut na hobbelige weg: “Iedereen ongelijk bewezen”

Dressuur

Toen Frederique van der Linden op zoek ging naar haar eerste paard, viel ze op slag voor de palaminomerrie La Coccinella’s Luna. Eenmaal bij de amazone op stal begon de merries steeds meer te staken en begon de combinatie aan een lange weg waarbij er regelmatig zandgehapt werd. Ondanks dat Van der Linden regelmatig te horen kreeg dat het nooit iets zou worden, zette de amazone door om iedereen ongelijk te bewijzen en behaalde ze afgelopen weekend een bijzondere mijlpaal: het Z. 

Advertisement

Gelijk verkocht

“Ik was gelijk verkocht toen ik Luna zag, puur door haar mooie uitstraling”, blikt de amazone terug. “Ik had voor haar een paar andere paarden gereden, maar het trainen van Luna ging me niet heel makkelijk af. Ze begon steeds meer te staken en na een tijdje werd het zo gevaarlijk dat ik er niet eens meer op kon.” Ondanks dat de lol er op dat moment een beetje af was, heeft Van der Linden nooit gedacht aan opgeven. “Ik wist altijd dat er meer in zat dan dat Luna liet zien en ik hield mijn poot stijf.”

Verleden

“Achteraf blijkt nu dat Luna niet een heel positief verleden heeft gehad en dat ze echt van handelaar naar handelaar is gegaan omdat ze ‘te gevaarlijk’ was. Wij hebben haar van de vierde handelaar gekocht waar niemand haar wilde hebben, maar ik zag gelijk wat in haar. Al hebben mijn ouders regelmatig op het punt gestaan om haar weg te doen als ik weer eens iets brak”, geeft de amazone lachend toe. “Gelukkig zag mijn trainer altijd wat in ons, ondanks dat iedereen om me heen riep dat het niks zou worden. Door heel veel te trainen en alles opnieuw aan te leren, zijn we toch gekomen waar we nu staan.”

Werkwillig

Sinds een jaar heeft de combinatie de smaak te pakken. “Sinds we M1 rijden heb ik echt het gevoel dat we bergopwaarts gaan, hoe moeilijker de oefeningen worden, hoe leuker Luna het begint te vinden. Het leek alsof ze het allemaal wat makkelijk vond en zich daardoor begint te vervelen. Hoe lastiger ik het haar maak, hoe meer ze haar best doet en hoe lekkerder ze in haar vel zit. Het gaat nu bijna vanzelf, ze is heel werkwillig.”

Steun

Van der Linden had niet verwacht dat het Z zou lukken. “Uiteraard heb ik het wel gehoopt en ben ik in Luna blijven geloven, maar het voelt heel raar dat het nu zo ver is. Soms vroeg ik me wel af of ik naar de mensen moest luisteren die zeiden dat verkopen beter was, maar ik ben blij dat ik altijd steun had van mijn trainer en dat ik nooit op heb gegeven. Achteraf ben ik heel blij dat ik de mensen nu ongelijk bewijs, het voelt echt heel goed.”

Potentie

Momenteel traint de combinatie rustig verder. “We kijken hoe ver we samen komen, ik denk dat er zeker potentie in zit om hogerop te komen. Het Z1 en Z2 komen we sowieso wel door, daarna hoop ik ook nog zeker het ZZ-licht met haar in te kunnen”, sluit de amazone gedreven af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan  

Foto: Alana Kenson