Afbeelding
Foto: Jess fotografie

Mitra Goelela: “Ik wil laten zien wat we elkaar geleerd hebben”

Dressuur

Eigenlijk was Mitra Goelela niet op zoek naar een paard, maar toen ze drie jaar terug voor de lol een proefrit maakte op Ciska KF (v. Aan 416) hakte ze binnen tien minuten de knoop door om de merrie te kopen. Ondanks dat het eerste jaar verre van een leien dakje ging, heeft de combinatie nu dressuurmatig de smaak te pakken en trainen ze hard door voor het Z.

Advertisement

Niet de bedoeling

“Ik heb Enza (red: stalnaam van Ciska KF) nu bijna drie jaar, al was het in de eerste instantie niet de bedoeling dat ik haar zou kopen”, steekt de amazone lachend van wal. “Zelf was ik niet op zoek naar een paard, maar een vriendin stuurde een advertentie van een bekende door dus ik besloot even te gaan kijken. Op dat moment wist ik helemaal niks van het kopen van paarden en ben ik er gewoon opgestapt. Ondanks dat ze op dat moment niks kon onder het zadel, deed ze het zo fantastisch dat ik binnen tien minuten had besloten dat ik haar zou kopen, zonder er verder over na te denken.”

Supporters 

Met dit plotselinge besluit moest de amazone met spoed op zoek naar een stal om de merrie neer te kunnen zetten. Daarbij had ze de koop ook niet met haar ouders overlegd, waar ze destijds nog bij woonde. “Pas na een week heb ik het verteld, gelukkig reageerden ze wel positief”, lacht Goelela. “Nu vinden ze het zelfs heel leuk en supporten ze mijn passie.”


In duigen

Het eerste jaar vroeg de amazone zich af waar ze aan begonnen was. “Ik stalde Enza op een manege, wat achteraf eigenlijk niet heel handig bleek. Ze was super gespannen en vervelend, ik stapte steeds huilend af en dacht echt dat ik een moeilijk paard had gekocht. Mijn droom viel hierdoor best in duigen want ik had niet verwacht dat mijn eerste paard zo zou zijn. Na dit jaar ben ik verhuisd naar een rustige stal met goede begeleiding en sindsdien gaat het echt heel goed en gaan we met sprongen vooruit.”

Plezier

Na de domper van het eerste jaar, kreeg de combinatie eindelijk weer plezier in het rijden. “Ik heb er een paar keer aan gedacht om haar te verkopen of in training te zetten, maar ik wilde het zelf oplossen en daarvan leren. Achteraf ben ik blij dat ik toch heb doorgezet want nu gaat het echt heel goed.” Onder leiding van instructrice Carola Kral kregen paard en amazone de stijgende lijn te pakken. “Vanaf dat moment voelde ik dat Enza veel in zich heeft, dus zijn we fanatiek aan de slag gegaan.”

Ambitieus 

Momenteel komt de combinatie uit op L2-niveau. “Voorheen werd ze voornamelijk op buitenrit gereden dus in de bak wilde ze ook zo veel mogelijk rennen, echt dressuur kon ze niet voordat ik haar kocht. Ze kon amper rechtdoor lopen, het was dus wel een project waar ik destijds aan begonnen ben. Pas nu we de B en het L1 uitgereden hebben merk ik dat we de goede kant op gaan en er nog veel meer in haar zit, iets wat ik niet verwacht had. Ik wil graag laten zien wat we elkaar hebben geleerd en we worden steeds ambitieuzer. Uiteindelijk hoop ik het Z te bereiken, nu ze zo opbloeit ga ik daar misschien ook wel in geloven”, sluit ze enthousiast af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Jess fotografie/ Birthe kulik

Foto: Birthe kulik