Afbeelding

Chantal Jelsma: “In de ring zet Kyra een knop om”

Dressuur

Ondanks dat het opleiden van de Hannoveraanmerrie Finest Kyra (v. Finest) niet zonder slag of stoot ging, heeft Chantal Jelsma flink de smaak te pakken in de ring. De combinatie sloot deze week de klasse M1 af met een tweede prijs en is hiermee klaar voor het M2-debuut tussen de witte hekjes. Hiermee komen ze steeds dichterbij Jelsma haar doel: de subtop. 

Advertisement

Karakter

“Qua uiterlijk was het gelijk liefde op het eerste gezicht, qua karakter was dit iets minder”, steekt de amazone lachend van wal. Ze kocht de destijds 3-jarige merrie van haar staleigenaresse en heeft haar vanaf dat moment zelf opgeleid. “Kyra was in het begin niet heel lief, dat makkelijke en knuffelige is echt met de jaren gekomen.  Vanaf het moment dat ik haar kocht was het mijn doel om Z1-niveau te halen en nu dat binnen handbereik ligt, wil ik het allerliefst ook niet de subtop met haar halen.”

De goede kant op

Toen Jelsma haar kocht had de merrie eenmalig een B-wedstrijd gelopen, vanaf toen heeft de amazone het opleiden zelf overgenomen. “We hebben heel wat tegenslagen gehad, want het is geen makkelijk paard. Zo hebben we in het begin veel gecrost, waar ze zichzelf het steigeren heeft aangeleerd. Door al dat geklier zijn we een tijdje uit de running geweest en mede door corona hebben we toen een hele tijd geen wedstrijden kunnen rijden. Pas sinds een halfjaar begint het nu echt weer de goede kant op te gaan en kunnen we echt weer lekker rijden.”

Doorzetten

Ondanks dat Jelsma er wel over na heeft gedacht, kon ze het niet over haar hart verkrijgen om de merrie weg te doen in de periode dat het rijden wat moeilijker ging. “Ik heb haar zelfs een keer weggebracht omdat ik echt niet meer wist wat ik moest doen, maar op den duur ging ik doorzetten en kon ik haar weer normaal rijden. Ik vond haar veel te leuk om weg te doen”, geeft ze lachend toe. “En er zit ook zeker meer in.”

Beste beentje voor

Momenteel traint de combinatie door om zich voor te bereiden op het Z. “Vanaf het winterseizoen willen we proberen om weer kampioenschappen te kunnen rijden. In de ring zet Kyra echt een knopje om en dan gaat ze er helemaal voor. Thuis heeft ze stukken in de training dat ze wil klieren, maar op wedstrijd zet ze haar beste beentje voor. Onze laatste M1 wedstrijd ging goed en we scoorden in de tweede proef 205 punten met een tweede prijs, wat een mooie afsluiter is van deze klasse.”

Subtop

De amazone is het meest trots op de veranderingen van de merrie. “Ze gaat helemaal voor mij waardoor we ons heel goed hebben laten zien in het M1. Daarbij zijn we vijfde van Groningen geworden op de kampioenschappen in het L1, dat zijn dingen die ik echt heel leuk vind. Vanaf nu willen we ook de grotere wedstrijden meepakken, zoals het Hemelvaartconcours in Roden. Uiteindelijk is het mijn doel om de subtop met haar te bereiken en om het springen op te pakken”, sluit ze gedreven af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan  

Foto: Norine Habekothe