Amy van Dijk - Django van de Wateringhoeve
Subtop de Kroo 2021
© DigiShots
Amy van Dijk - Django van de Wateringhoeve Subtop de Kroo 2021 © DigiShots Leanjo de Koster

Amy van Dijk: “Tot de Grand Prix geschopt op karakter”

Dressuur

Toen Amy van Dijk tien jaar geleden de destijds 4-jarige Django van de Wateringhoeve (v. Don Renzo) kocht, was het doel om de sport in te gaan en te kijken hoe het zou lopen. Ondanks dat de weg naar de top niet makkelijk was, kreeg de combinatie steeds meer de smaak te pakken en lieten ze steeds meer potentie zien. Op dit moment werpt het vele trainen en hoop houden vruchten af in de Inter2 en staat het Grand Prix-debuut al op de planning. 

Advertisement

Laatbloeier

“We Django gekocht toen hij vier jaar oud net zadelmak was, het was gelijk liefde op het eerste gezicht”, blikt de amazone terug. “Hij was nog best wel slap, maar we hadden gelijk een klik met hem. Daarbij hadden we al vrij snel door dat hij heel veel aanleg heeft voor piaffe en passage, maar dat het wel echt een laatbloeier was. Hierdoor hadden we niet gelijk het idee dat we de Grand Prix als doel konden stellen, maar uiteindelijk is het heel anders gelopen.”

Aquatraining 

De combinatie is samen begonnen aan hun sportcarrière en heeft alle klassen doorlopen. “Het is nog steeds geen krachtpatser, hij doet alles op karakter”, vervolgt ze. “Ik heb hem samen met mijn moeder opgeleid en we zijn heel goed blijven kijken naar wat hij op dat moment aan kon. Op jonge leeftijd liep hij echt niet op superhoog niveau, we reden kampioenschappen in het M, in het Z en uiteindelijk ook in de Lichte Tour. We hebben hem de tijd gegeven om sterker te worden, zelfs nu we richting de Grand Prix werken richten we ons hier op. Zo gaan we bijvoorbeeld naar de aquatrainer, waar hij heel erg van verbetert en de oefeningen beter vol kan houden.”

Goede cijfers

“Django is heel sterk in zijn uitgestrekte gangen, maar ook de verzamelingen gaan heel goed en krijgen we regelmatig hoge cijfers voor op Inter2-niveau. De pirouettes gaan ook goed en op de stap scoort hij ook altijd, wat heel belangrijk is omdat het dubbel telt. De eners zijn nog het moeilijkst in dit geval, maar daar oefenen we rustig op door.”

Project

De amazone had niet verwacht dat ze ooit in de startblokken van de Grand Prix terecht zou komen. “De weg hier naartoe is echt met ups en downs gegaan. We hebben ons dan ook echt wel afgevraagd of het wel zou lukken, ook op de lagere niveaus, omdat het zo lang duurde voordat hij sterker werd in de galop. Uiteindelijk met veel trainen, geduld, vertrouwen en rust zijn we nu heel dichtbij gekomen. Django doet alles voor me en is heel meegaand, wat het ontzettend leuk maakt om met hem te werken. Dat we nu zo de smaak te pakken hebben voelt geweldig en is echt heel leuk, zeker omdat we alles zelf met hem hebben gedaan. Het is ons project geweest en ik ben super trots op hem.”

Debuut

Begin mei maken paard en amazone hun Grand Prix-debuut. “Ik hoop dat we boven de 60% scoren, daar ga ik in ieder geval wel voor. Onlangs scoorden we twee keer 68% in de Inter2, dus dit geeft wel vertrouwen. Na deze wedstrijd krijgt hij wat rust en gaan we vervolgens kilometers maken en de scores proberen op te hogen. Als het lukt wil ik een keer internationaal starten en uiteindelijk is het echt een doom om op een evenement als Jumping Amsterdam te rijden. Maar nu eerst maar de proef zo goed mogelijk rijden en Django zo fit mogelijk houden. , sluit ze enthousiast af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan  

Foto: DigiShots