Annemiek van Venrooij-Mathijssen en Blom's Macchiato
Annemiek van Venrooij-Mathijssen en Blom's Macchiato Foto: DigiShots

Annemiek van Venrooij-Mathijssen: “Macchiato is altijd super enthousiast!”

Dressuur

Afgelopen weekend reden Annemiek van Venrooij-Mathijssen en de vijfjarige Blom’s Macchiato (v. Daily Diamond) hun M1-debuut in Bavel. Dit jonge, talentvolle paard liep daar onder Annemiek naar een eerste en tweede plaats. 

Advertisement

Zelf gefokt

“Wij hebben Macchiato zelf gefokt. Zijn moeder is de zus van Greenpoints Hotmail, die hebben we destijds aan Daphne van Peperstraten verkocht, en Sintano van Hof Olympia, die hebben we verkocht aan Gareth Hughes en is met hem in het Olymisch team opgenomen! Macchiato is wel nog van onszelf. We hebben hem als veulen voor de helft verkocht aan Rinus Blom, met het oog op de hengstenkeuring waar hij uiteindelijk 2e-bezichtigingshengst is geworden. Daarna hebben we hem laten castreren, omdat het doel toch wel de sport was. Hij is zadelmak gemaakt bij Marcel van Manen, omdat hij haar destijds stond ter voorbereiding op de hengstenkeuring. Daarna is hij naar huis gekomen en heb ik hem verder opgeleid.”

Afstemming

“Dat is echt heel goed gegaan. Hij is heel makkelijk, maar wel enthousiast, of zelfs super enthousiast. Het zit altijd daartussen”, lacht Annemiek. “We waren al een tijdje niet van huis geweest met hem, maar hij was met losrijden heel erg fijn. Toen we voor de eerste proef de baan in gingen, voelde ik dat hij wat spanning kreeg. De afstemming was daardoor wat minder goed. Ik wilde hem wat meer ontspannen zijn proefje door laten lopen, maar ik kreeg het idee dat hij mij daardoor juist een beetje kwijtraakte. Dat leverde wat kleine foutjes op waardoor het een beetje rommeliger werd. Toen ik de proef uit kwam, riep de jury nog, volgens mij een beetje als troost, “Je hebt wel echt een heel knap paard!”. Ik moest daar wel om lachen, maar knap is hij zeker!“

Vertrouwen teruggeven

“Macchiato kon daar natuurlijk ook niks aan doen. Ik koos het verkeerde en mijn afstemming was niet oke, waardoor hij mijn steun miste. Dit was natuurlijk wel een hele goede oefening voor ons beide!” De combinatie kwam voor de eerste proef uit op een score van 62,00% en een tweede plaats. “Toen ik in de baan was voor de tweede proef, bleek er een technische storing te zijn bij de computer van de jury. Ik kon daardoor even mooi mijn moment pakken om de afstemming weer goed te krijgen en Macchiato weer vertrouwen te geven. Ik merkte dat dat dé manier was. Hij voelde mijn steun weer en ik voelde dat hij er weer goed aan stond. Die storing gaf ons net even de tijd die we nodig hadden, dus ik was daar wel heel blij mee!”, lacht Annemiek. 

“Hij is heel vrolijk”

“Ik was echt heel erg blij na de tweede proef. Dat was hoe ik hem thuis heb, zonder spanning. Er was best wat entourage, maar hij liep super door de proef heen!” Voor deze tweede proef behaalden ze een score van 70,50%, wat goed was voor de eerste plaats! “Macchiato is echt werkwillig en doet altijd zijn best. Hij heeft een hele positieve mindset en is heel vrolijk, wat wel eens met vrolijke geluidjes te pas gaat. Dat zit ook wel in het stammetje! Als hij de ring in komt, voel ik hem altijd wel even rondkijken, maar hij zal nooit iets geks doen. Hij zal eerder een bokje geven uit vreugde!”

“Paard voor de toekomst”

“In principe hebben we hem hier om hem op te leiden. Voor ons is het wel belangrijk dat ze uiteindelijk bij de profs uitkomen. Ze staan nooit te koop, maar als er iemand komt die heel goed bij hem past, zal hij in de toekomst waarschijnlijk wel verkocht worden, maar op dit moment is dat nog niet van toepassing. Ik vind vijf nog wat vroeg, maar ik denk dat hij daar op zesjarige leeftijd wel klaar voor is, dan heeft hij toch wat meer kracht gewonnen. Hij moet zich nog iets meer ontwikkelen, maar ik denk wel echt dat hij een paard voor de toekomst is! Het liefste zou ik ze allemaal houden, maar we hebben een bedrijf, dus dat kan helaas niet. De mede-eigenaar heeft ook geen haast met de verkoop, dus dat is heel erg fijn!”, sluit Annemiek af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan  

Foto: DigiShots