Noa en Versace op hun debuut
Noa en Versace op hun debuut Foto: Privébezit

Denise van der Lee over Versace: “We stonden allemaal met tranen in onze ogen te kijken!”

Dressuur

Toen Denise van der Lee haar Versace (v. Ronaldo) in 2017 naar Amerika verkocht, bleek al snel dat hij zich daar niet thuis voelde. Eenmaal terug in Nederland gaf Denise hem na een tijdje zijn welverdiende pensioen, maar hier bleek de ruin het niet helemaal mee eens te zijn. Nu wordt de twintigjarige hij op wedstrijd uitgebracht door Noa van de Wetering, met wie hij een fantastische combinatie vormt! 

Advertisement

Droom

“Ik kocht Versace toen hij acht was, dat was in 2010. Hij was van een toenmalige vriendin van mij en mijn moeder. Ik reed Versace toen voor haar bij, maar hij trok steeds meer naar mij toe en steeds minder naar haar. Ik was een B ruiter en zij een Z ruiter, dus Versace vond het wel lekker om minder te doen bij mij”, lacht Denise. “Ik heb toen de kans gekregen om hem te kopen. Ik ben hem gaan uitbrengen op wedstrijd en we vlogen echt alles klasses door. In anderhalf jaar reden we in de Subtop. Dat hebben we heel lang gedaan en we hebben zelfs een keer op Jumping Amsterdam meegereden! Dat was echt mijn allergrootste droom die uitkwam!”

Foto: Luifoto.nl - Jumping Amsterdam 2016

Teruggekocht 

“Daarna kwam er veel interesse voor Versace. Rond 2017 hebben Amerikanen hem gekocht, zonder hem in het echt te hebben gezien. In het begin was dat echt fantastisch! Die man won alles met hem. Totdat Versace het na een half jaar niet meer deed. Hij werd daar veel te zwaar getraind, veel zwaarder dan ik altijd gedaan had, en daar is Versace heel erg op afgehaakt. Hij kon daar gewoon echt niet aarden, dus zij namen contact met mij op, waarna ik hem heb teruggenomen.”

Lichte Tour

“Toen Versace terug kwam in Nederland, was hij helemaal uitgemergeld. Het was echt zielig. Gelukkig voelde hij zich hier meteen weer thuis, dus sindsdien ging het meteen een stuk beter. Ik heb hem na ongeveer een half jaar weer uitgebracht in de sport en toen heb ik hem een paar keer in de Lichte Tour gestart. Hij liep vrijwel iedere keer naar rond de 70%!”

“Hij verveelde zich”

“Toen hij achttien was, was ik zwanger en vond ik het wel een mooie tijd om hem met pensioen te doen. Hij had al zo veel meegemaakt en zo veel gedaan voor me! Hij heeft twee jaar heerlijk van zijn pensioen genoten, maar afgelopen winter merkte ik dat hij zich toch wel verveelde. Dit was het ook niet helemaal voor hem. Ik zette een oproepje op Facebook in de hoop iemand te vinden die het leuk vond om hem te verzorgen. Rijden behoorde bij de juiste ruiter ook wel tot de mogelijkheden, maar in principe zocht ik iemand die hem gewoon aandacht kon geven. Ik reed zo veel paarden dat ik daar zelf helaas geen tijd voor had.”

Foto: Privébezit - Versace toen hij weer werd opgepakt in januari 2022

“Hij vond haar fantastisch!”

“Er zijn een aantal mensen langsgekomen, maar met Noa van de Wetering klikte het echt enorm goed. Versace vond haar echt fantastisch! Ik zie haar zelf een beetje als een jongere versie van mij. Noa reed er zo op weg en vanaf dag één zijn ze met hem aan de slag gegaan. Toen ze begonnen leek hij echt een verwilderde bospony, maar nu hebben ze hem echt heel mooi opgeknapt! Ze kwamen vier à vijf keer per week naar mijn stal en behandelden hem echt als een prins. Dat vind hij echt geweldig! Na een maand of twee zei ik dat ze hem ook wel bij hen thuis neer mochten zetten. Verkopen ging ik hem nooit meer, dat lesje heb ik wel geleerd... Hij is verhuisd naar een pensionstal bij hen in de buurt en dat gaat echt heel erg goed. Hij ziet er super goed uit en zit echt in zijn tweede jeugd!”

“Tranen in onze ogen”

“Afgelopen weekend reden Noa en Versace hun eerste wedstrijd. Door haar ervaring bij de pony’s, mocht ze al meteen Z2 starten. Ze wonnen twee dagen op rij met enorm goede scores! Hij hoeft van mij echt niet meer op Lichte Tour niveau te lopen, want dat is gewoon echt hard werken. Als je zag hoe hij rondliep met Noa, met die oortjes naar voren, dat was zo leuk om te zien! We stonden allemaal met tranen in onze ogen te kijken!”

Foto: Privébezit - Noa en Versace op hun debuut afgelopen weekend

Prins

“Hij heeft gewoon echt een apart karakter. Ik ken geen enkel ander paard zoals hij. Hij heeft een gebruiksaanwijzing en dat zal altijd zo blijven. Ik vind hem daarom echt het allerleukste paard dat ik ken. Het is echt een prins en zo wil hij ook behandeld worden. Alles moet om hem draaien en al heb ik er zes of tien te rijden, ik moet hem als eerste doen, anders vindt hij het niet leuk. Dan staat hij de hele dag boos te zijn en wil hij niet zijn best doen. Als je hem als eerste doet, zet hij altijd zijn beste beentje voor en kun je alles met hem! Ik ben zelfs mijn eigen stal begonnen voor hem. Op alle pensionstallen waar ik met hem terecht kwam, en dat waren er echt wel veel, was het telkens net niet af. Gelukkig kreeg ik de kans om het zelf te doen en deed ik alles voor hem. Als ik de deur uit liep, was hij het eerste paard dat ik zag. Zo begon zijn dag goed en de mijne ook”, sluit Denise af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Afbeelding
Afbeelding