Anique Frans en Jack Sparrow
Anique Frans en Jack Sparrow Foto: Esther Plender

Anique Frans: “We zijn pas kort een combinatie, maar onze band wordt steeds sterker”

Dressuur

Anique Frans liet met haar achtjarige Jack Sparrow (v. Everdale) zaterdag in Wapenveld de concurrentie achter zich en reed met 64,29% en 65,29% twee keer naar de eerste plaats in het Z1

Advertisement

Goede match

Anique en Jack Sparrow zijn pas een half jaar een combinatie. “Mijn vader vond Jack op Sporthorses.nl en dacht dat hij wel eens goed bij mij zou kunnen passen. Toen ik hem probeerde, vond ik hem meteen leuk. Het ging in het begin niet altijd even makkelijk. Jack was nog weleens afgeleid en ging dan gewoon zijn eigen gang. Gelukkig wordt dat steeds beter, naarmate we meer aan elkaar wennen!”, vertelt Anique. 

Bevestigen

“Toen we Jack kochten, was hij opgeleid tot de klasse M1. Ik heb hem thuis zelf doorgetraind en startte toen gelijk Z1, omdat hij de oefeningen heel goed oppakte en hij ook de leeftijd had om door te mogen.” Hoewel de combinatie al Z2 startgerechtigd is, besloot Anique deze keer toch nog Z1 te starten. “We zijn natuurlijk nog niet zo lang een combinatie en de wissels mogen nog net iets meer bevestigd worden. Dat gaat wel al heel goed, maar om die reden besloot ik toch nog even Z1 te blijven rijden.”

“Heel tevreden!”

“Over de eerste proef was ik zaterdag heel tevreden! De onderdelen waar ik thuis op had getraind met mijn moeder, de lengtebuiging en een mooie open aanleuning, lukten heel erg goed. Over de tweede proef was ik op zich ook wel tevreden, maar daar had ik bepaalde dingen zelf iets mooier mogen afwerken. Ook kon ik Jack daar iets minder voor me houden dan in de eerste proef. Ik moet in het algemeen sowieso goed op mijn afwerking letten, daar laat ik nog wel eens wat puntjes liggen.”

“We leren elkaar steeds beter kennen”

“Jack is op wedstrijd eigenlijk hetzelfde als thuis; hij is vrolijk en doet goed zijn best. Hij springt hele mooie eenvoudige wissels en maakt zich altijd extra groot als we de ring in gaan. We zijn nu al aardig een combinatie aan het worden en leren elkaar steeds beter kennen, waardoor onze band ook steeds sterker wordt! Het is een heel vrolijk paard dat enorm van aandacht en knuffelen houdt, dus dat spreekt me ook heel erg aan in zijn karakter.”

Junioren

“Ik zou binnenkort heel graag Z2 willen gaan starten en ik wil daarnaast graag proberen een paar junioren wedstrijden te gaan rijden met Jack. Het is de bedoeling dat ik in de zomervakantie stage ga lopen bij RS2 Dressage. Daar heb ik super veel zin in en ik hoop daar natuurlijk heel erg veel te mogen leren! Ik zit nu in Havo 4 en het lijkt me heel leuk om later iets te gaan doen met paarden, maar ik wil wel gewoon een goede opleiding achter de hand hebben. Het is dus nog even afwachten hoe de toekomst gaat lopen!”, sluit Anique af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto’s: Esther Plender