Yasmin Koopman-Kalkhuis met Milford
Yasmin Koopman-Kalkhuis met Milford Foto: QR-Photography

Yasmin Koopman-Kalkhuis: “Dit gevoel; dit is waar dressuur om gaat”

Dressuur

Zaterdagmiddag reden Yasmin Koopman-Kalkhuis en haar goedgekeurde dekhengst Milford (v. Millennium) in Wormerveer naar 62,00% in de klasse Z1. Hoewel de eerste plaats natuurlijk een hele mooie prestatie is, is Yasmin vooral heel erg blij met de ontwikkeling en het gevoel dat de zevenjarige Milford haar afgelopen weekend gaf. 

Advertisement

Tijd 

Yasmin en Milford vormen sinds eind 2019 een combinatie. “Hij heeft veel tijd nodig gehad. Hij is dekhengst en ik merkte wel dat hij door het hele traject van zo’n hengstenkeuring mentaal best wel een beetje uitgeput was. Hij ging meteen in de stressmodus zodra we op een andere locatie aankwamen. Ik heb daarom heel erg aan ontspanning gewerkt. Ik wilde echt dat hij het plezier in het werk terug zou vinden. Er is geen twijfel mogelijk over of hij het allemaal kan, want hij is ongelooflijk getalenteerd, maar ik wil dat hij leuk vindt en het voor me wil doen. Niet dat het een strijd wordt; dat is voor niemand leuk”, vertelt Yasmin.

Vol zelfvertrouwen

“We hebben vooral veel kilometers gemaakt; van clinics rijden tot buitenritten en strandritten. Maar in ieder geval geen druk erop. Ik heb het idee dat er echt een omslagpunt is geweest. Na een hele lange tijd heb ik hem afgelopen weekend dus meegenomen naar Wormerveer. Dat hij het weer leuk vond, bleek wel. Hij was heerlijk te rijden en liep vol zelfvertrouwen. Dit was voor mij wel echt de eerste keer dat hij zo zelfverzekerd liep”, vertelt Yasmin trots.

“Echt genieten”

“Hij heeft nog wat moeite met de Z-oefeningen en je merkt met de nieuwe puntentelling wel dat dat veel punten kost. Dat drukt de score enorm omlaag, maar ik heb in de training ook helemaal niet de nadruk gelegd op die oefeningen. Ik ben vrijwel alleen maar bezig geweest met een goede balans vinden tussen aanspanning en ontspanning. Ik heb op bepaalde onderdelen dus wel heel veel punten ingeleverd, maar gewoon zijn hele gaan in de ring was heerlijk, écht genieten! Het voelde alsof ik de proef met één hand had kunnen rijden.”

“Hij is er klaar voor”

“Ik vroeg me wel af of ik het goed had gedaan, hem op deze manier tijd en rust geven. Maar als het nu allemaal dan zo op z’n plek valt, geeft dat wel echt een heel goed gevoel. Ik weet nu zeker dat ik een goed besluit heb genomen en hem voldoende tijd heb gegeven. Hij was sterk zat, maar hij is er nu ook mentaal klaar voor. Hij wil het écht!”

“Dit is wat dressuur moet zijn”

“Ik kreeg echt enorm leuk jurycommentaar. Na afloop ben ik nog naar de jury toegegaan om hem te bedanken. Toen ik zei dat ik zo blij was met zijn commentaar, viel het kwartje en begon hij helemaal te glimmen. Hij zei dat hij er enorm van had genoten, dat het er echt geweldig uitzag en dat hij mij ook echt zag genieten tijdens de proef. Hij kon nog heel lang kletsen over hoe mooi hij het vond! Dat is voor mij waar dressuur om gaat. Dat is wat het moet zijn in mijn ogen.”

Perfect paard

“Als mensen Milford zien lopen, zeggen ze altijd “Goh, wat is hij braaf en makkelijk voor een hengst”, maar dan voelde ik voorheen altijd aan hem dat hij heel veel spanning had. Dit was de eerste wedstrijd dat hij dat losliet en er zelf ook van genoot. Ik voelde nu eindelijk zelf wat anderen zagen. Zo heeft hij de perfecte wedstrijdmentaliteit, want hij kijkt in principe nergens naar. Hij wilde nu echt zelf showen, waardoor hij veel mooier in balans bleef en dan is het echt een perfect paard. In zowel karakter als uitstraling!”, vertelt Yasmin trots. 

“Hij heeft alles in huis”

“Ik ben er zelf van overtuigd dat hij een Grand Prix-paard wordt. Hoe lang dat duurt, weet ik niet. In de training heeft hij vaak genoeg kleine dingetjes laten zien, dus qua talent en energieniveau heeft hij alles in huis om een Grand Prix-paard te worden. Dat is ook wat ik met hem wil, maar het maakt me niet uit of dat drie of tien jaar gaat duren. Wanneer hij zover is, dan gaan we ervoor!”, sluit Yasmin af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: QR-Photography