Linda Verwaal met Highland Dancer
Linda Verwaal met Highland Dancer Ingrid Truijens

Subtop | Linda Verwaal: “Een van zijn betere proeven ooit”

Dressuur

Linda Verwaal was twee keer de beste in het ZZ-Zwaar op de subtopwedstrijd in Putten. Ze reed haar Highland Dancer (v. Totilas) naar 66,86% en 69,50%. 

Advertisement

Verdwaalde kipjes

Linda is enthousiast over de wedstrijdlocatie “Het zag er super netjes uit en er lagen goede bodems. Met het losrijden had ik hem er heel fijn aan staan. In de ring liepen een paar verdwaalde kipjes en dat vond Highland wel spannend. Daardoor ontstonden er wel een paar kleine foutjes, maar het was pas ook zijn tweede ZZ-Zwaar-wedstrijd. Als hij iets meer ontspannen zou zijn zouden we nog iets makkelijker de proef door komen. De dubbeltellende onderdelen kan hij heel goed en we kregen 8’en voor de pirouettes. Hij kan stappen voor een 8 en misschien wel voor een 9.”

Een van de betere proeven ooit

“Highland is een heel fijn en compleet paard die eigenlijk alles kan. Hij heeft nog niet zoveel ringervaring en ik merk dat we nog kunnen verbeteren in de afstelling. Thuis doet hij het heel makkelijk en in de ring is het soms nog wel spannend. De tweede proef ging al een stuk beter. Ik rij meestal maar één proef, maar dit was de tweede keer dat we twee proeven reden en hij was veel meer ontspannen. Ik durf eigenlijk wel te zeggen dat de tweede proef een van zijn betere proeven ooit was. Het begint er nu op te lijken”, vertelt ze. 

Geboren in Engeland

Ze vervolgt “De jury was ook positief en vond Highland een goed paard en ons een mooie combinatie. Een van de juryleden vertelde dat ze me zagen losrijden en dat Highland daar al positief in op viel. Een paard waar je goed mee zou kunnen scoren, vertelde hij. Highland Dancer is geboren bij Tosca Visser in Engeland. Zijn naam is afkomstig van de mooie heuvels waar hij overheen danste. Toen ik met een ander paard op internationale wedstrijd was in Hickstead heb ik de merries en veulens, waaronder Highland bekeken. Ik had toen nooit gedacht dat ik hem later zelf zou rijden.”

Overijssels kampioen

Highland is nu zo’n anderhalf jaar in het bezit van Linda. “Het klikte zo goed tussen ons. We zijn vorig jaar rond deze tijd rustig in het Z1 begonnen. Afgelopen winter werden we Overijssels kampioen in het ZZ-Licht en zevende op de Indoorkampioenschappen. Hij deed het super goed in die entourage en dat vond ik wel heel cool van hem. Het trainen gaat hem heel makkelijk af maar we moeten nog wel finetunen. We moeten ons eerst thuis voelen in de ring in het ZZ-Zwaar en als dat vlekkeloos gaat op concours dan gaan we over naar de Lichte Tour. Hij pakt de passage al heel goed aan en hij laat ook veel aanleg zien voor de piaffe. Ik hoop dat ik hem zo fijn in de ring krijg dat hij misschien het ook wel af kan maken naar de Grand Prix.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Ingrid Truijens