Vai Bruntink met de KWPN-hengst Ebony
Vai Bruntink met de KWPN-hengst Ebony Anniek de Wit

Subtop | Vai Bruntink “De focus erbij houden is pure winst”

Dressuur

Vai Bruntink schreef zondag zowel de Lichte Tour als de Zware Tour op haar naam in Franeker. Ze reed de Wynton-dochter Heidolyn naar 69,71% in de Prix St. Georges. Met de KWPN-hengst Ebony (v. Painted Black) won ze met overmacht de Grand Prix met 71,96% 

Advertisement

Stabiele proef

“Het was een goede wedstrijd”, steekt Vai enthousiast van wal. “Heidolyn liep een super stabiele proef waarin we weinig steekjes lieten vallen. Ze voelde heel safe aan en in de proef zaten geen grote fouten. Ik was er super tevreden over en ze liep nagenoeg 70%. Pas geleden liep ze in Exloo bijna dezelfde score. Nu ze langer in de Lichte Tour loopt gaat ze veel geroutineerder door de proef. Het gevoel was heel goed en het was mooi dat beide juryleden dat ook zo zagen.”

Aanleg

Ze vervolgt “Ik vind haar pirouettes een sterk punt. Ze scoorde achten voor de drafappuyementen en de uitgestrekte draf. De series waren ook foutloos en mooi recht. Het was een stabiele proef en met weinig fouten kom je toch wel snel aan zo’n score. Ik wil nu graag het totaalbeeld nog sprekender krijgen, maar dit is al een hele mooi score. Ze is van de fokkers en ze heeft nu ook wel een mooie leeftijd voor een junior of een young rider. Mocht er dit jaar iemand op ons pad komen dan zou het goed kunnen dat ze wordt verkocht. Tot die tijd train ik haar door naar de Zware Tour. Ze laat al heel veel aanleg zien voor de piaffe en passage.”

Energie

Over haar zwarte hengst Ebony was ze ook tevreden. “Hij loopt al wat langer in de Grand Prix, maar we hebben dit jaar voor het eerst gezegd dat de sport voor gaat. Het is soms toch wel veel om en de sport en het dekken te doen. We bieden hem dit jaar wel aan middels diepvries sperma. We hebben het meeste getraind, ook in de lessen bij Emmelie Scholtens, om de proef vloeiender aan elkaar te rijden. Daar was ik nu heel tevreden over. Hij gaat de laatste tijd meer mee omdat ik merkte dat zijn energie hem soms een beetje in de weg zat. Ik kon het nu heel goed controleren en rustig afwerken.”

Achten

“In de serie om de twee werd hij even fanatiek, maar dan kan ik hem er nog wel foutloos doorheen rijden. De proef voelde veel meer van mij. Hij heeft veel expressie over de benen, maar het kan ook te veel. Voor de piaffe en passage kregen we meerdere achten. De linker pirouette was heel goed, maar in de rechter pirouette hadden we iets balansverlies bij het uitrijden. Er zit zeker nog wel rek in de score. Ik kon zijn focus er nu bij houden en hem fijn door de proef rijden, dat is pure winst. Ik weet dat hij de oefeningen beheerst, maar dat hij het niet over moet nemen. Het doet hem goed om regelmatiger te starten. Als het lukt wil ik zaterdag in Wezep de kaderwedstrijd rijden. Dat is tevens ook de eerste buitenwedstrijd. Daarna gaan we kijken of het in de planning past om een keer een internationale wedstrijd te rijden!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Anniek de Wit