Esmay Adema en Meggy
Esmay Adema en Meggy Marlousphotograph

Esmay Adema en manegepony Meggy Fries kampioen: “Ik had een heel ander doel!”

Dressuur

Esmay Adema least sinds November 2021 de tinkermerrie Caitlynn from Double C Ranch (roepnaam: Meggy) van Stal Lunia. De combinatie reed in januari 2022 de eerste KNHS-wedstrijd en won daarna gelijk het Fries kampioenschap in de B dressuur.

Advertisement

Esmay leerde ponyrijden bij de tante van haar moeder. “Zij woont op een boerderij en er stond een pony van een vriendin van haar. Daar begon het mee. Ik kreeg toentertijd les van de nicht van mijn moeder. Uiteindelijk stopte dat, de pony was tenslotte niet van ons. Daarna ben ik naar een manege gegaan”, vertelt de jonge amazone enthousiast.

Leasen

“Toen die manege even later stopte reed ik een poosje niet. Mijn moeder kocht een eigen paard en daar wilde ik natuurlijk maar al te graag op. Daarom begon in even later bij Stal Lunia, de manege van Berber van der Meer.”

Al snel reed Esmay een keer op Meggy. Ze werd een van haar favoriete pony’s. “Ik vond haar heel leuk. Ik vind Tinkers sowieso een heel leuk ras en ze heeft een goede maat. Tijdens het rijden kan ze snel zijn en soms een beetje sterk, maar dat hoort erbij. Al vond ik dat soms natuurlijk wel een beetje spannend.”

Toen de vorige leaser van Meggy stopte, vroeg Berber aan Esmay of zij Meggy wilde leasen. Esmay vond dat natuurlijk een heel goed plan. Dus zogezegd, zo gedaan.

Eerste KNHS-wedstrijd

Esmay werd fanatiek, reed met Meggy onderlinge wedstrijden op Stal Lunia en schreef zich in voor hun eerste KNHS-wedstrijd in januari dit jaar, dat overigens gelijk een selectie was voor het Fries kampioenschap. “Ik vond dat ontzettend spannend”, vertelt ze. “Ik had nog nooit aan een echte wedstrijd meegedaan en daarom nam ik van tevoren extra lessen van Marlon van Raak.”

“Meggy is heel braaf op wedstrijd. Ze loopt keurig de trailer op, blijft braaf stilstaan tijdens het opzadelen en ze vindt dingen niet zo snel spannend. Verder is ze heel lief in de omgang. Je kunt haar knuffelen, maar dat vindt ze niet altijd even leuk. Maar ze accepteert wel altijd hoor.”

Winstpunten

De combinatie verdiende gelijk bijna twee winstpunten tijdens de eerste wedstrijd en selecteerde zich daarmee voor het kampioenschap. De tweede KNHS-wedstrijd werd dus het regiokampioenschap. “Ik had daar vooral heel veel zin in. De wedstrijd ervoor ging het al heel erg goed, dus ik had er wel vertrouwen in. Mijn doel was namelijk om winstpunten te rijden, zodat ik over kan naar de L1. Ik had absoluut niet het idee dat ik kampioen zou worden.”

Spannend

“Ik moest die dag al als tweede, van de zestien deelnemers in totaal. Na mijn proef stond ik eerste, dus het wachten was best wel spannend! Ik wist niet of anderen erboven zouden komen. De ontlading aan het eind was heel groot.”

Ondertussen trainen Esmay en Meggy gewoon door. “Afgelopen weekend zijn we weer op pad geweest. We verdienden toen zes winstpunten in twee proeven. We kregen 232 en 227,5 punten!” Op naar het Nederlands kampioenschap dus!

Meggy werd onder haar vorige leaser uitgebracht tot en met het Z. Dat verhaal lees je hier

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Marlousphotograph