Vanity Hus met Goldwinshoeve Vuego
Vanity Hus met Goldwinshoeve Vuego

Derde plaats regiokampioenschap voor Vanity Hus en bijna 4-jarige pony: “Ze is een strevertje”

Dressuur

Vanity Hus is twaalf jaar oud, zit in het eerste leerjaar van de middelbare school en is een bloedfanatieke dressuuramazone. Sinds augustus heeft ze de 3-jarige Goldwinshoeve Vuego (v. Goldwinshoeve Valerion) in haar bezit. De Welshpony, met een stokmaat van 1.45m, was tot kort daarvoor hengst en werd voorgebracht op de hengstenkeuring.

Advertisement

Goldwinshoeve Vuego

Voordat Goldwinshoeve Vuego (Roepnaam: Chase, zelf bedacht door Vanity) bij de jonge amazone op stal kwam, reed ze twee pony’s waarmee ‘de klik’ ontbrak. “Dressuur rijden moet geen gevecht zijn en moet niet leiden tot frustratie. Maar dat deed het te vaak. Ze viel twee keer hard, waardoor ze een hersenschudding opliep. En als het niet fijn ging was Vanity, zo fanatiek als dat ze is, vaak teleurgesteld in zichzelf”, vertelt Priscilla, de moeder van Vanity.

Op de hengstenkeuring was Goldwinshoeve Vuego te gespannen, waardoor hij zich niet goed liet zien. Zijn eigenaren besloten hem te castreren en aan te bieden voor de verkoop. “Via via kwamen we bij Chase terecht. Chase kan gigantisch lopen en er zit absoluut geen kwaad in. De eerste keer dat Vanity erop ging zitten reed ze er zo mee weg, mét een hele grote glimlach op haar gezicht.”

Eerste wedstrijd

Eind januari reed de jonge combinatie hun eerste wedstrijd. “Ze wonnen beide proeven, met drie winstpunten. “Maar we vinden het veel belangrijker dat ze lol heeft in wat ze doet. We zeggen haar vaak dat ze kilometers moet maken. Dat het de ene keer goed zal gaan en de andere keer minder, maar dat dat helemaal niet belangrijk is. Als het niet goed gaat, gaat het leven ook gewoon door. Dan ga je verder met trainen en dan zie je de volgende keer wel weer hoe het gaat.”

Strevertje

Het kampioenschap van regio Zuid-Holland afgelopen weekend was de tweede wedstrijd voor Vanity en Chase. “Ze was wel zenuwachtig hoor, en dat mag ook. Er waren een stuk of 15 meiden aan het losrijden toen ze de piste inkwam. Dat maakt natuurlijk indruk en Chase vond de omgeving spannend.”

Na de proef kwam Vanity wat teleurgesteld de ring uit. “Ze had zelf op een betere proef gehoopt, omdat ze weet dat Chase ontzettend goed kan lopen. De training de vrijdag ervoor ging geweldig en dat had ze graag ook op het kampioenschap laten zien. Maar ze is een strevertje, hoor. Chase stopte in de proef even met lopen en toen moest ze hem aantikken. Dat is een foutje en dat had volgens haar niet moeten gebeuren. Maar ik zeg dan altijd: ‘Gewoon blijven lachen. We zien na afloop wel waar het schip strandt’.”

Derde plaats

En dat was een goede tip. De combinatie stond na de proef op de gedeelde tweede plaats met 65,333%. Omdat ze 0,5 punt lager scoorden op de laatste drie onderdelen dan de concurrentie, eindigden ze uiteindelijk op de derde plaats.

“Dat is toch ontzettend knap? Ze zijn nog maar zó kort samen en nog zó jong! Zolang Vanity blijft genieten zijn we trots op alles wat ze doet.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Privéfoto