Bart Veeze - Kyton
Bart Veeze - Kyton DigiShots

Bart Veeze en Kyton naar droomscores én NK-ticket

Algemeen

Op de Gelderse kampioenschappen Dressuur in Brummen was het Bart Veeze met de KWPN-hengst Kyton (v. Ferguson) die de titel naar zich toe trok in de klasse ZZ-Licht. Met megascores van 76,357% (gewone proef) en 78,313 (Kür op muziek) was hij met afstand de beste.

Advertisement

“Kyton ging heel erg goed en hij was superfit”, vertelt Bart. “We waren sinds november, toen de tweede selectiewedstrijd gereden werd, niet meer gestart, dus het was een tijdje geleden. Ik was dan ook blij dat we vorig weekend nog even wat ‘baangevoel’ konden opdoen in Ermelo tijdens de KWPN Hengstenkeuring.”

Betrouwbaar

In Brummen ging de eerste proef al meteen heel goed, getuige de prachtige score. “We hadden één klein foutje; hij liet een been staan tijdens een keertwending. Verder hadden we alleen maar zevens en vooral achten en hoger op het protocol staan. De juryleden zaten mooi op één lijn. Kyton is altijd goed bij de les en kijkt nergens van op of om. Wat er ook gebeurt om ons heen, hij heeft zijn aandacht bij mij. Daardoor is hij heel betrouwbaar.”

Geen zwakke punten

“In de ring doet hij er nog eens een schepje bovenop. Hij is gewoon een mega goed proevenpaard”, vindt Veeze van zijn 7-jarige donkere voshengst. “Voor al zijn basisgangen laat hij een 8 noteren en er is geen enkel onderdeel wat hij niet goed beheerst. Mijn trainer Sebastian Heinze, die vroeger Helen Langehanenberg begeleidde en de Duitse bondscoach is voor de U25-ruiters, is ook weg van Kyton; hij heeft zijn merrie met hem gedekt.”

Grand Prix-talent

De ruiter traint sinds twee jaar bij de Duitse dressuurruiter. “Hij erkent de kwaliteiten van de hengst. Net als ik is hij ervan overtuigd dat Kyton een toekomstig Grand Prix-paard wordt. Hij laat zich zó goed bewerken en wil het zo graag voor je doen! Die goede basisgangen en het talent om te sluiten zijn nodig voor het allerhoogste niveau, maar zéker ook zo’n instelling.”

Vaderdier

Heinze is niet de enige die in Kyton naast een top sportpaard ook een vaderdier ziet. Bij de fokkers wint de hengst aan populariteit. “Het dekseizoen bij Stal Brinkman begint voor hem natuurlijk ook binnenkort weer. Afgelopen jaar had hij de reservekampioen bij de hengstveulens; de fokkers weten hem steeds beter te vinden. Zijn oudste nakomelingen zijn nu twee jaar. Hij lijkt in elk geval zijn fijne gangen en karakter door te geven.”

NK en WK-selecties

De eerstvolgende optreden voor het duo wordt nu het Nederlands Kampioenschappen in Ermelo op 6 maart. “Daarna gaan we door naar het ZZ-Zwaar, daar is hij aan toe. Als je zulke punten krijgt, dan weet je: hij is méér dan klaar voor een volgende klasse. In mei beginnen de WK selecties, die staan voor ons ook weer op het programma.” (cd)