Bart Veeze - Kyton
Pavo Cup 2021
© DigiShots
Bart Veeze - Kyton Pavo Cup 2021 © DigiShots DigiShots

Bart Veeze: “Ik geloof niet dat er iets is waar Kyton moeite mee heeft”

Dressuur

Afgelopen week was een onwijs succesvolle week voor Bart Veeze en Kyton (v. Ferguson). Tijdens de Pavo Cup was Kyton tweede bij de zesjarigen en vier dagen later werd de combinatie Nederlands Kampioen in de Z2. Bart vertelt: “Dat voelt natuurlijk super gaaf!”

Advertisement

Super goed gevoel

“Bij de Pavo Cup was Kyton al goed in vorm”, begint de ruiter te vertellen. “Het was super om te zien dat zijn testruiter, Philipp Hess, zo goed met hem wegreed. Ik weet dat Kyton een super goed gevoel geeft. Daarom wist ik dat het positief voor hem zou uitpakken als hij bij het overrijden zou komen. Het lovende commentaar van Philipp en de jury was leuk om te horen. Dat maakt je als ruiter ook trots.”

Heel erg fit

“Die zondag na de Pavo Cup was hij wel een beetje moe. Tussen de Pavo Cup en de Hippiade zaten vier dagen. In die vier dagen hebben we het heel rustig aan gedaan. Kyton kent zijn werk en zijn oefeningen, dus we hebben vooral wat basiswerk gedaan. Vrijdag was hij heel erg fit op de Hippiade. Ik was blij om te zien dat hij zich zo snel herstelde. In de proef was hij super te pas, al was het best een beetje spannend voor hem.”

Dubbele baan

Bart geeft aan dat het echt wel druk was op de Hippiade. Het springterrein lag ook vrij dicht bij de dressuurring en er waren camera’s en omroepers aanwezig. “De eerste ronde door de ring vond hij een beetje spannend, maar het tekent echt voor zijn mega goede karakter dat hij de rest van de proef zo door liep. Daar was ik heel erg blij mee. Hij komt natuurlijk ook net uit het dekseizoen, dus dat hij daar zo geconcentreerd kon rondlopen is top. Hij heeft als dekhengst en sportpaard een dubbele baan. Dat hij het zo goed kan scheiden toont zijn goede karakter. Ik ben wel echt trots op hem.”

Constante proef

Wat waren voor Bart de hoogtepunten van de proef op de Hippiade? “Eigenlijk is het bij Kyton de grap dat hij niet echt zwakke plekken heeft. Hij heeft drie hele constante gangen, kan mooi strekken en de zijgangen deed hij heel goed. Alles is heel makkelijk en aan elkaar, we hebben er eigenlijk nooit een hakkel in zitten. Het geeft een super gevoel dat hij zo makkelijk te rijden is. Het was een hele constante proef en dat zorgde voor een goed resultaat.” 

Pittige strijd

Bart en Kyton kregen 74,56% en werden daarmee unaniem op de eerste plaats gezet. Met hun score maakten ze zich bijna drie procent los van nummer twee. “Dat is natuurlijk heel leuk. Er reden veel mensen mee waarvan ik wist dat ze goed waren. Het zou een pittige strijd worden. Ik wist dat Kyton het in zich had, maar ik had me vooraf geen kampioen gewaand. Dat we het wel zijn geworden is natuurlijk super leuk!”

Rustig doortrainen

In principe krijgt de hengst nu even vakantie, tenzij ze vandaag nog opgeroepen worden voor het WK Jonge Dressuurpaarden in Verden. Daarvoor zijn ze namelijk reserve. “Kyton liep dit jaar twee keer de Hengstencompetitie, de WK selecties en de Pavo Cup. In de winter hebben we nog geen specifieke wedstrijdplannen en train ik hem rustig door. Volgend jaar zullen we weer verder gaan met de WK-selecties voor de zevenjarigen.”

Paard met potentie

“Het is super fijn dat het goed werkt met de eigenaren. Ik ben dankbaar dat ik alle kansen krijg om met Kyton bezig te zijn. Hij laat al ongelooflijk veel talent voor de piaffe en passage zien. Ik ben er dan ook van overtuigd dat hij een Grand Prix-paard kan worden. Dat is leuk, maar hij is nog jong en de weg is nog lang. We gaan rustig op deze manier door. Volgend jaar komen de series erbij, maar hij springt de wissels al goed. Ik geloof niet dat er iets is waar dit paard moeite mee heeft. Hoe ouder hij wordt, hoe beter hij gaat worden. Het is in ieder geval een heel fijn gevoel voor de toekomst”, besluit hij.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: DigiShots