Orlando KWPN Eerste bezichtiging 2021 © Theo Janssen
Orlando KWPN Eerste bezichtiging 2021 © Theo Janssen

Kardieno-zoon ‘net uit de wei’ door naar tweede bezichtiging: “Een mooi avontuur”

Algemeen

Hij is zelf fokker en koopt daarnaast ook elk jaar nog een aantal interessante veulens, (dressuur)paardenhandelaar, ruiter en fokker Rom Vermunt uit Geesteren. De afgelopen dagen stond hij als (mede-)eigenaar van drie jonge hengsten op de HK KWPN te boek en alle drie mogen door naar de tweede bezichtiging. Eén daarvan is ‘buitenbeentje’ Orlando (Kardieno x Special D), die in de Gelderse richting werd gepresenteerd.

Advertisement

Kritisch

“In principe fok ik niet per se met het oog op de hengstenkeuring, maar als ze er echt op lijken, ga ik graag het traject voor goedkeuring in”, vertelt Rom. “Daarbij selecteer ik wel heel, heel kritisch, want er komt een flink kostenplaatje bij kijken. Komt ook bij dat 2,5 jaar heel jong is om met een paard aan de gang te gaan; ze nog een tijdje laten lopen, is prima. Het traject met Orlando ben ik begonnen samen met zijn fokker Bennie Boomkamp.”

Gelderse hengst

Orlando werd afgelopen zaterdag voorgesteld in de fokrichting Gelders Paard. “De fokker belde me zes weken geleden of ik mee wilde investeren in zijn 2,5-jarige Kardieno-hengst (cat nr 664). Het paard liep nog altijd in de opfok en de opfokker had contact opgenomen wanneer hij nu eens opgehaald werd: er waren namelijk al hengsten veel eerder vertrokken met het oog op de HK. En hij, die opfokker dus, vond de Kardieno een opvallender paard dan een aantal van zijn weidemaatjes.”

MT Stables

“Dus ik naar de opfok in Friesland, ook omdat ik de hengst als veulen al eens gezien had en hij toen indruk op me gemaakt had. Nadat ik slechts een glimp van hem opgevangen had, zei ik: Breng ‘m maar! Orlando is hier gekeurd, op de foto gekomen, naar de tandarts geweest. Hij kreeg dus heel wat voor z’n kiezen! Toen hij oké bevonden werd, heb ik hem naar MT Stables gebracht: ik ben ruiter, geen jonge hengsten trainer en -voorbrenger en bij MT hebben ze zoveel expertise! Ze hebben trouwens ook Kardieno zelf destijds gepresenteerd en nu dus zijn zoon.”

Ster-waardig

Orlando liet nog geen fractie zien van wat hij werkelijk kan, vindt Rom. “Hij was heel erg onder de indruk. Logisch, als je na zo’n spoedcursus ineens in zo’n entourage komt. Maar hij kan echt goed lopen en ik denk dat hij hoe dan ook een getalenteerd dressuurpaard wordt. Vóór de tweede bezichtiging zouden we graag zijn moeder laten opnemen in het stamboek via een thuiskeuring. Deze merrie (Special D x Saffraan) is nog nooit naar een keuring geweest, maar is ster-waardig.”

Avontuur

Voor fokker Bennie Boomkamp is het een heel avontuur, deze HK, en dat is het voor Vermunt ook, met de Kardieno-zoon. “Ik vind het een gaaf paard en ben heel benieuwd hoe het deze hengst zometeen vergaat. Dan is hij natuurlijk toch wat meer paard en meer gewend. Hij was nu vergeleken met de andere hengsten – die langer in training hebben gestaan – wel heel jeugdig. Mooi dat de jury daar doorheen heeft gekeken.”

Escamillo-zoon


Omar Sharif KWPN Eerste Bezichtiging 2021 © Digishots - DigiShots

De andere twee hengsten die Vermunt kreeg doorverwezen zijn Omar Sharif (cat nr 343, v. Escamillo) en Of Ice and Fire US (v. Blue Hors Romanov). De Escamillo is één van de acht veulens die in 2019 bij Stal Vermunt geboren werden; de Blue Hors Romanov werd via de veiling gekocht. “Hele fijne sportpaarden, dat sowieso. Onze zelfgefokte paarden komen allen uit merries die zelf in de sport lopen of gelopen hebben, en met interessante afstammingen. Onze zelfgefokte Escamillo-zoon Omar Sharif vond ik sowieso een enorme eyecatcher, die vanwege zijn interessante bloedvoering goed zou kunnen worden geselecteerd, en dat gebeurde ook.”

Ferguson-dochter Khloé

De chique zwarte komt uit de elite sport IBOP-merrie Khloé (Ferguson x De Niro x OO Seven), een volle zus van WK-merrie Lightning Star van Kirsten Brouwer. “Omar Sharif was haar eerste en tot nu toe enige veulen; ze heeft het zelf gedragen. Als 6-jarige loopt ze al Z2; voor haar ligt de focus nu op de sport, al is ze dit jaar gespoeld en verwachten we volgend jaar een veulen van onze eigen hengst Next Romanier.”

Blue Hors Romanov


Of Ice and Fire U.S. KWPN Eerste Bezichtiging 2021 © Digishots - Leanjo de Koster

Of Ice and Fire US (cat. nr. 534), een fokproduct van Wouter Lodder en Suzanne Smeeing van Unlimited Stables, is een van de twee veulens die Vermunt in 2019 op de veiling aanschafte. “Of Ice and Fire US viel me op op de Veulen Veiling Midden-Nederland, ik kende de moeder, en haar Blue Hors Romanov-veulen had een prachtig model met geweldige bewegingen. Hij is tot een zeer charmante hengst uitgegroeid”, aldus Vermunt.

Stal 104

Vermunt was overigens niet de enige die een 100% score (tot nu toe) liet noteren. Stal 104 van Willeke Bos kreeg vier uit vier door naar de volgende ronde! Oklahoma (Deparon US x Spielberg), One-two-three (Vivaldi x D-day, een volle broer van Vitalis en My Vitality) en Obsession (Vitalis x All at Once). “Trots op deze fokproducten!”, meldt Willeke Bos van Stal 104. Vandaag kwamen daar nog Otazu (All at Once x Negro) en Opoque (All at Once x Davino V.O.D.) bij en er wordt vrijdag nóg een hengst voorgesteld. Ook al deze paarden worden klaargemaakt en voorgebracht door MT Stables. 

Foto: Theo Janssen

CD voor Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Of Ice and Fire U.S.
KWPN Eerste Bezichtiging 2021
© Digishots
Omar Sharif
KWPN Eerste Bezichtiging 2021
© Digishots
Orlando KWPN Eerste bezichtiging 2021 © Theo Janssen